Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След 16 години Eurobank отива в историята

17 Февруари 2013 / 14:02:29  GRReporter
1671 прочитания

Висок е процентът на приемане на публичната оферта на Националната банка към акционерите на Eurobank, достигайки според информациите 85%. Какво ще се случи  с останалите 15%? От тези 85%  от акциите на Eurobank, предложени за замяна с акциите на новата Национална банка на Гърция около половината са дадени от семейство Лацис, което по символични причини запази 1,5%. Тези акции заедно с останалите, които не са заменени в рамките на публичната оферта ще са обект на преговори на борсата до приключване на юридическото сливане на двете банки. След като това стане ще бъдат прехвърлени по същия начин, който беше в сила при публичната оферта (58 акции на Националната банка за 100 акции на Eurobank) с името на новата банка.

Хронология

Официалните резултати от публичната оферта се очаква да бъдат обявени от ръководството на Националната банка през следващата седмица. На 21 февруари ще бъдат подадени документите за одобрението на внасянето на новите акции от Атинската фондова борса. Удостоверяването на увеличението на акционерния капитал е програмирано за 26 февруари, а на 27 февруари ще започнат преговорите за новите акции.

Край на марката Eurobank

Според информациите, управлението на Националната банка е решило да обедини клоновата мрежа на двете банка и да използва за всичките клонове знака на Националната банка на Гърция. Това означава, че след няколко месеца логото на Eurobank след 16 години ще престане да съществува. Припомня се, че преименуването на тогавашната Евроинвестиционна банка на Eurobank беше направено от Спирос Лацис през 1997.

Функционалното сливане на двете банки ще започне веднага, ще бъде приложен и план за намаляване на персонала.  През следващата седмица се очаква да бъде осъществена Програма за доброволно напускане на 2000 човека от Националната банка и ако е успешна вероятно ще се приложи подобна програма и в Eurobank веднага след това. Ръководството на Националната банка преговаря с дружеството на работещите в банката относно условията за напускането на тези 2000 човека. Програмата за доброволно напускане ще важи за служители, които навършват пенсионна възраст от днес до 2016. Те могат да напуснат, получавайки паричен бонус, чиито размер все още не е определен. Според ръководството на банката, на практика програмата за доброволно напускане представлява програма за доброволно пенсиониране, без да натоварва  Общественоосигурителните каси и държавния бюджет.

Припомня се, че Националната банка след договора за покупката на Eurobank среша сериозни проблеми с излишния персонал. Тя вече има 13 000  служители, а след сливането те ще станат 20 000.

Междувременно послание към служителите на банката по повод на обявяването на програмата за доброволно напускане отправи изпълнителният директор на Националната банка Александрос Туркулиас. В него той обяснява мотивите за програмата, обещава, че ще бъдат спазени трудовите и пенсионните права на служителите, като цената за тази програма ще бъде платена не от бюджета и осигурителните каси, а от банката.

Категории: Национална банка на Гърция Eurobank сливане програма за доброволно напускане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus