Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

След 11 години прекъсване на 1 май игрите със скреч карти се завръщат

21 Март 2014 / 12:03:16  GRReporter
1348 прочитания

След 11 години прекъсване на гръцкия пазар се завръща отново лотарията със стреч карти. Според информация на финансовото министерство, постигнато е споразумание с холдинга «Гръцки лотарии» (ΟΠΑΠ 67%, Scientific Games 16,5% и Intralot 16,5%) и лотарията със стреч карти ще стартира на 1 май.

Също така от тази дата билетчетата за Националната и Народна лотария ще се продават от холдинга, а не от Дирекцията за държавни лотарии. И при двете лотарии в близко бъдеще се очаква да настъпят малки промени.

Лотарията със стреч карти се появи за първи път в Гърция през 1993, а договорът с  изпълнителя изтече през 2003 и не е подновяван.

Холдингът, който е получил лиценз за 12-годишна концесия на държавните лотарии, възлага големи надежди на стреч картите, защото това е игра на незабавната печалба и привлича масово дори и женското съсловие, което в Гърция по принцип се въздържа от хазартните игри. В САЩ 60% от приходите идват от лотарията със стреч карти и 40% от други игри на лотариите.

Като цяло от експлоатацията на държавните лотарии холдингът очаква годишен оборот в размер на 1 милиард евро през следващите 12 години. Същевременно през този период приходите на държавата от облагането на нетната печалба на холдинга с 30%, но и от данъка общ доход, ще надхвърлят 1,5 милиарда евро.  

Намесата на Главна Дирекция „Конкуренция“

И докато лотариите са намерили вече своя път на развитие, гръцкото финансово министерство разменя активно писма с Генерална Дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, която продължава, след сигнали на конкуренти, да търси обяснения за монопола на държавния тотализатор ОПАП в интернет.

Последното писми от Генерална Дирекция „Конкуренция“ (DG Com) е изпратено на 10 февруари, и е подписано отново от ръководителя на Дирекцията Ана Колуци.

Да припомним, че през октомври 2012 Генерална Дирекция „Конкуренция“ одобри разширяването на монополния лиценз на ОПАП до края на 2030 върху 13 хазартни игри и издаването на изключителен лиценз за експлоатация на 35 000 видео-лотарийни терминали (VLT) до 2022, като прецени, че това не е държавна помощ, защото компанията изплати общо 935 милиона евро на гръцката държава (375 милиона за 13-те хазартни игри и 560 милиона за VLTs).

По същото време ОПАП уведоми Фондовата борса, без преди това да е бил издаден някакъв нормативен акт или министерско решение, че «запазва изключителните права за разпространение на хазартните игри, включително и спортните залози, както в търговската мрежа, така и в интернет, до 2020. Освен това, от 2020 до 2030 запазва изключителните права за разпространение на хазартните игри в търговската мрежа, като това важи и за интернет, но с изключение на спортните залози».

За тази инициатива, подкрепяна от правителството, за която се подготвят съответните промени в Закона за хазартните игри, Европейската комисия иска от гръцкото правителство да уточни кога точно ОПАП е придобил монопола в интернет до 2020 и сумата, която е платена за това.

Договорът от 2000

Гръцката страна е поискала срок до 8 април, за да внесе окончателния си отговор по въпроса. Във временния си отговор обаче твърди, че цената е платена от ОПАП съгласно договора от 2000, който предвижда, че до 2020 компанията запазва изключителните права за предлагане на 13 хазартни игри «с всякакви средства», следователно и чрез интернет. Тогава ОПАП е платил 317 милиона евро.

Конкурентите на ОПАП обаче, и впоследствие Европейската комисия, се питат защо от тогава до днес компанията не се е възползвала от това право, както и защо държвата е издала лицензи на 24 фирми да предлагат хазартни игри по интернет в края на 2011.

Само да уточним, че Европейският съюз няма отношение към монополите, като всяка държава-членка е отговорна за това как ще ги използва и на кого ще ги предостави. Просто се проверява дали в конкретния случай ОПАП е платил цената за монопола в електронните хазартни игри, така че предоставянето на изключителните права да не се окачестви като държавна помощ.

 

 

Категории: гръцкият тотализатор ОПАП лотария стреч карти Дирекция Конкуренция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus