Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скромният възход на СИРИЗА й отне полъха на победата

19 Май 2014 / 19:05:29  Анастасия Балездрова
1143 прочитания

Ден след първия тур на местните избори и по-малко от пет дни преди втория, който ще се проведе в същия ден политическата ситуация в Гърция е изключително променлива. Резултатът от неделния вот не даде ясна преднина на никой от двамата основни играчи на политическата сцена. Коментатори предвиждат засилване на надпреварата в оставащите дни, като както управляващата коалиция между Нова демокрация и ПАСОК, така и опозиционната СИРИЗА изпращат посланието, че вотът на европейските избори ще е решаващ и за бъдещето на правителството.

GRReporter се свърза за коментар на резултатите със съветника по политическа комуникация Евтихис Вардулакис.

Каква е вашата оценка за резултатите от първия тур на местните избори? Коя партия спечели и коя загуби?

На първия тур нямаше категоричен победител, тъй като двамата основни противници отчитат както печалби, така и загуби. Нова демокрация постигна забележителен успех в изборните си резултати за ръководствата на областните управи, но загуби в двете най-големи области. СИРИЗА е на първо място в област Атика, за пръв път в историята на партията неин кандидат ще се бори за кметското място в Атина на втория тур на изборите и постигна по-висок резултат в сравнение с предишните местни избори (през 2010). В същото време обаче вчерашният процент е под средния в сравнение с парламентарните избори през 2012 и освен това СИРИЗА ще се бори само за една област на балотажа следващата неделя. Възходът, който постигна не дава на партията полъха за победа, който очакваше.

Кой критерий определи вота на избирателите: партийната принадлежност или способността на кандидатите да се справят с местните проблеми?

Преди всичко второто. Това личи от несъответствието между процентите на партиите и на техните кандидати на местните избори.

Карикатура на Димитрис Хандзопулос за Златна зора във вестник "Та неа"

Как коментирате високите проценти на кандидатите на Златна зора? На какво се дължат?

За съжаление Златна зора си е създала една солидна аудитория, която винаги е съществувала в гръцкото общество. Тя бе приютена в други партии и едва сега намери политически израз. Тази аудитория бе формирана най-вече върху една националистическа и популистка основа, която много пъти пресече хоризонтално политическата система.

Икономическата криза и грешките на политическите партии преди и след нейното разразяване предизвикаха политическа криза и отхвърляне на политическата система. И в този момент на срутване изпълненият с послания срещу политиката и омраза глас на Златна зора намери пространство и се вмъкна. Всичко това, в съчетание с някои реално съществуващи проблеми, които се предизвикват имиграцията или престъпността увеличи в пъти нейните проценти.

Мнението ми е, че без събитията от последните месеци (залавянето на лидерската група за създаване на престъпна група, на депутати и членове за убийството на рапъра Павлос Фисас и разкритията за престъпната дейност на партията – б.а.) процентите на Златна зора щяха да бъдат още по-високи.

Агенциите за социологически проучвания казват: "Днес най-после можем да предвидим с точност вчерашните резултати", Карикатура на Андреас Петрулакис във вестник "Катимерини"

Защо агенциите за социологически проучвания сбъркаха толкова много в прогнозите си за резултатите?

Неуспехът им е свързан с методологични и политически слабости. Гръцкият електорат вече е доста специфичен и подвижен, а прескачането от едно политическо пространство в друго често няма политическа логика. Това усложнява преценката за това как ще гласуват онези от избирателите, които се колебаят до навечерието на изборите.

Смятате ли, че резултатът от първия тур на местните избори отразява политическите тенденции и реалната сила на партиите? Би ли могъл да бъде приет като предвестник за резултата на европейските избори?

Не. Това са две съвсем различни помежду си изборни надпревари. Дори не можем да предвидим дали ще се създаде bandwagon effect, т.е. дали ще се създаде вълна на подкрепа към кандидата, който води в проучванията или backlash effect, в който избирателите гласуват с нагласата той да не бъде избран. Аз лично вярвам, че който се придържа към по-умерено поведение ще спечели най-много.

Категории: Политика местни избори СИРИЗА Нова демокрация европейски избори Златна зора електорат
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus