Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скъпа и безполезна се оказа системата за сигурност C4I за гърците

26 Май 2010 / 12:05:24  GRReporter
1913 прочитания

Жалба срещу фирма SAIC за това, че не инсталирала навреме системата за сигурност C4I и не е обучила гръцки персонал да работи с нея подаде гръцкото Министерство за защита на гражданите.

С решение на заместник-министър Спирос Вуяс министерството обвини фирма SAIC (Science Application International Corporation) за неизпълнените се задължение по договора с гръцката държава. Фирмата трябваше да достави системата за сигурност C4I и тя да бъде инсталирана до 21 април тази година, което така и не стана.

Обжалването на договора не включва комуникационната мрежа ΤΕΤRΑ, тъй като услугите за поддръжка на системата, продължават да функционират както трябва. В същото време, министър Вуяс с второ решение обяви, че изключва фирмата доставчик SAIC от задължението й да обучи персонал, който да работи със системата за сигурност и техници, тъй като не е спазила срока.

Заради липсата на персонал, който да умее да борави със системата, тя реално става безполезна. Според министър Вуяс това е трябвало да бъде изпълнено от предишното правителство, за да се спестят държавните пари на стойност 251 млн. евро. Въпросът е, че държавата е платила цялата сума за системата за сигурност, която не може да функционира като едно цяло. Намеренипт на министерството са да поиска обезщетение от SAIC в размер между 80 и 100 млн. евро.

Отбелязва се, че SAIC е подала жалба до международен съд, който ще има и последната дума, но се счита, че в момента гръцката страна е по-силна в позицията си, за да получи голямо намаление от цената на C4I, която до момента никога не е функционирала изцяло, дори и по време на Олимпийските игри, за които беше направена поръчката й. Закупуването на системата за сигурност от американската фирма беше и най-големият разход на държавата за безопасността по време на Олимийските игри.

Терминтът C4I идва от четирите начални букви на думите Command, Control, Coordination, Communication, Intergration: Управление, Контрол, Координация и Комуникация и интеграция. Това е една мрежа от технологически средства, инфраструктури и комуникационни и информационни системи (тридесет различни подсистеми), които обработват звук, образ и данни, които могат да са в полза на властите за сигурност.

 

Категории: Актуално система за сигурност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus