Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скок на офшорките в гръцкия „данъчен рай”

23 Април 2012 / 11:04:34  GRReporter
1164 прочитания

За по-малко от осем години броят на откритите в Гърция офшорни фирми е скочил няколко пъти, сочат данни на финансовото министерство. Но още по-интересен е фактът, че колкото е растял техният брой до 2009, толкова са спадали държавните приходи на компания. За това е много показателен примерът на данъчното управление в Краниди, се посочва в статия на гръцкия всекидневник Катимерини.

Малкото градче с 5 000 жители, което се намира на полуостров Пелопонес е „столицата на офшорките” в Гърция. До 2003 там са били зачислени 187 офшорни фирми, чийто брой е намалял след налагането на данък в размер 3 на сто същата година. Става дума за фирми за недвижими имоти, чиито седалища се намират в държави, някои от които имат договори за административно сътрудничество с Гърция, а други – не. В болшинството си те принадлежат на големи корабоплавателни и конструкционни консорциуми. В повечето от случаите седалищата на фирмите са се намирали в Република Кипър, която е поддържала тази данъчна система до 2004.

Според представител на министерството на финансите, пожелал да запази своята анонимност, „в повечето от случаитереалните крайни собственици на компаниите са наемали имотите за собствени нужди”. След налагането на данъка от 3 на сто за собствениците на офшорни фирмипрез 2003 започнала вълна от прехвърляния, а доста от фирмите престанали да функционират. „Очевидно са продали компаниите на себе си”,  твърди същият източник. Според други представители на ведомството повечето от офшорките, включително и тези от Краниди никога не са внесли данъка от 3 на сто.

В много случаи жители на градчето, които били обикновени данъкоплатци с годишни доходи между 10 000 – 15 000 евро се явявали като управители на по 10 – 12 фирми за търговия с имоти на стойност милиони евро. Налагането на данъка от 3 на сто предизвикало прекъсването на дейсността на 40 на сто от компаниите, т.е. на около 83 от тях.

През 2010 гръцката държава наложи данък в размер 15 на сто. Истинската цел не беше толкова  да събере приходи, колкото да принуди собствениците на имотите да се „появят”. Всички, които заявиха имената и данните си можеха да продължат да плащат данък 3 на сто. „Анонимните” собственици плащат 15 на сто.

Колкото и странно да изглежда, в едно от големите данъчни управления в област Атика, където са регистрирани 15 500 от общо 18 310 чуждестранни компании в страната, високопоставен представител на финансовото ведомство е открил 50 – 60 компании, които предпочитат да плащат големия данък. „Помислете само колко „черни” са тези пари”, заявил той за вестника.

В същото време подразделението на Органа за преследване на икономическото престъпление в Пелопонес разпрати до всички данъчни управления в страната имената на компаниите, които са „изчезнали” след 2004, за да се установи дали са изплатили данъка от 3 на сто. Адресите на компаниите са адвокатски кантори, нотариални бюра и офиси на конструкционни компании. „Въпреки това данъчните управления, които ни изпращат данни за продадени имоти са по-скоро изключения. Общо взето нямаме никаква информация”, заявява директорът на голяма данъчно управление в района на Атика.

В много случаи титулярите на компаниите представят данни за вносна валута, но тя не е достатъчна, за да покрие стойността на имота. Затова за разликата трябва да бъде платен данък. В други случаи има „дружение” между продавача, брокера и купувача. Това личи от отварянето на техните банкови сметки, особено след 2010.

Така, една гръцка и една швейцарска компания изпратили заедно сума от 6,7 милиона евро към агенция за недвижими имоти с цел закупуването на един много скъп имот. В договора за продажбата била написана сумата 2,5 милиона евро, докато реалната цена била 4,75 милиона. В случая се „губят” два милиона евро, за съдбата на които продавач и купувач трябва да дадат обяснения.

След налагането на данъка от 3 на сто, до 2009 приходите на данъчното управление в Краниди са намалявали за сметка на увеличението в броя на офшорките. През 2003 от данъци били събрани 42 000 евро, през 2004 – 42 000, през 2005 – 36 000, през 2006 – 36 000, през 2007 – 39 000, през 2008 – 30 000 и през 2009 – 50 000 евро. През 2010 и без да се включат приходите, които е трябвало да изпратят други данъчни управления по искане на Органа за преследване на икономическите престъпления приходите скочили на 6 милиона евро. Рязкото увеличение не се дължи само на петкратното увеличение на данъка, а най-вече на страха на реалните титуляри, че ще трябва да внесат много по-големи суми за изминалите години. „И това не е всичко. Някои от тях трябваше да обяснят как са се сдобили с парите, с които са купили имота. Те трябваше да се отзоват на това задължение дори след плащането на данъка”.

За много от титулярите този въпрос е решен, понеже те са данъкоплатци – жители на други държави. Но дори и те предпочитат да си платят, за да избегнат проверката, макар и временно. Най-скорошният пример са двама поданици на Украйна, които платили данък в размер от 23 000 евро за имота си. сега гръцките данъчни търсят произхода на техните средства.

Категории: Икономика офшорни фирми Краниди данъци спад в приходите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus