Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Скандали на остров Корфу

16 Февруари 2013 / 12:02:02  GRReporter
1017 прочитания

Доклади за връзки на политици, служители на полицията и юристи с криминално проявени лица. Изложения за висши кадри на полицията, които си сътрудничат с лихвари и участват във войната на взаимно изтребление вътре в частите на службите за сигурност. Това са само някои примери от задкулисната битка с аромат на корупция, която се води от месеци на остров Корфу. Вражеските действия на този йонийски остров изглежда, че имат за крайна цел министъра на обществения ред Никос Дендиас, който по произход е от Корфу, както и други местни настоящи и бивши депутати. Офицер от региона в доклад за климата, който господства напоследък говори в доклада си  за  силна завист, упорство и лудост. Не е случаен фактът, че през последните месеци Корфу беше посетен от служители на Службата за вътрешни разследвания на гръцката полиция в Атина, които трябва да разчистят „Авгиевите обори”.

 Началото на тази война на много фронтове на острова беше поставено преди месеци, когато изтече информация за забъркване на политици и депутати от Нова Демокрация и ПАСОК с висши ръководни кадри на полицията и с частни лица. Според обвиненията, висш полицейски служител, близък роднина на съпругата на политик от ПАСОК съвместно с двама офицери от службите за сигурност на Корфу са се опитали да „ударят”  други служители на полицията, които имали добри връзки с бившата депутатка от ПАСОК, а днес независима Андзела Гереку. В тази война както изглежда са се замесили и бивши депутати от Нова Демокрация от Корфу, които били в лоши отношения с Дендиас.

 През ноември 2011 е арестуван на острова един албанец за незаконни покупко-продажби на електрически уреди с непокрити чекове. Тогава е разкрито, че складът, в който се съхранявали откраднатите стоки принадлежи на офицер от полицията. Той от своя страна заявява, че не е знаел за тази дейност на албанеца, и че самият той не е осъществявал никаква незаконна дейност. От делото става ясно, че албанецът след арестуването си е говорил по телефона 36 пъти с бизнесмен, брат на депутат от ПАСОК, който след това е го посетил в ареста. Високопоставени полицейски служители  се питали тогава защо и срещу брата на политика не са повдигнати обвинения. Разследващите случая обаче твърдят, че двамата са само приятели и бизнесменът не е участвал в незаконната дейност.

 Политическа окраска имат и обвиненията през последните месеци за обслужване от страна на полицията на острова на политици и главно на Андзела Гереку, за което са събрани и документи. Тя от своя страна изрази гнева си от подобни обвинения и поиска Министерството на обществения ред  да разследва откъде тръгват тези клевети. Втората фаза на войната започна преди две седмици, след неутрализирането на престъпна група на лихвари и криминални лица, която действа на Корфу и наброява 63 лица, 24 от които са арестувани.  Групата действа от години и има приходи повече от 2 милиарда евро, а нейният лидер е  от ромски произход. Луксозната му вила в туристическата част на острова се оценява на 2 милиона евро. В разследването са включени през последните дни и четири жалби от жертви на лихварите, които твърдят, че  групата е имала връзки с висш полицейски служител на острова. Между тях е и един бивш депутат от Нова Демокрация, който заявява, че конкретният полицейски служител го посъветвал преди три години да уреди паричната сделка с ръководителя на лихварите. Други трима свидетели твърдят, че лихварите непрекъснато изтъквали пред жертвите си контактите си и познанствата си с високопоставени полицейски офицери от острова.

След това започва ново разследване на Службата за вътрешни разследвания за тези контакти. Самият офицер е разгневен, че разследването започва без никой да го попита нищо. Според информациите той е подчертал пред разследващите, че просто е дал приятелски съвет на бившия депутат, но не е имал никакви взаимоотношения с лихваря. Освен това той твърди, че полицаите, които разследват случая, са нахлули в ареста на полицейския участък на Корфу и са поискали от четирима задържани от лихварската група да дадат уличаващи показания срещу него. Според същите източници, в ареста лихварите са обвинили полицаите, че им оказват натиск защото искат да уличат висшия полицейски служител. Негов сътрудник заявява пред вестник „Вима”, че всичко е свързано с политически цели, както и с кризата в полицията. Освен това според него бившият депутат от Нова Демокрация, който повдига обвиненията, днес подкрепя един политически противник на Никос Дендиас, който от своя страна е имал добри връзки с обвиняемия полицейски служител. А разследващите служители са били недоволни от служебното си положение. В изложението на този сътрудник на обвинения полицейски офицер се твърди, че след като обвиненията към него не са довели до търсения резултат, останалите полицаи са се заслепили от завист и омраза и само са чакали удобен момент да го изпратят в затвора. Неговото убеждение обаче не се споделя от другите полицаи от острова, които твърдят, че всички данни по случая на лихварите са събрани по правилния начин и не са имали задни цели. Според тях има замесване на бивши и настоящи високопоставени полицаи с незаконни интереси и те трябва да се разчистят.

 Обемното разследване на Службата за вътрешни разследвания е изпратено в прокуратурата, която се очаква да повдигне обвинения.

 

Категории: Корфу корупция депутати полицаи лихвари Никос Дендиас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus