Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Синдикатите затвориха вратата под носа на СИРИЗА

09 Май 2012 / 14:05:16  GRReporter
918 прочитания

Ръководителят на крайната левица Алексис Ципрас изиска да се види с представителите на главните работнически съюзи и синдикати преди да се срещне с главните си политически опоненти от ПАСОК и Нова Демокрация. Синдикатите от своя страна решиха, че трябва да проявят предпазливост и показаха неотралитет пред вътрешнополитическите борби кой да стане премиер на страната. Съюза на служителите в държавната администрация (АДЕДИ) излезе с официално съобщение, в което се казва, че синдикатът ще стои настрана от преговорите за мандат за създаване направителство. Изпълнителният комитет на организацията припомня, че се е срещал с представителите на всички политически сили в предизборния период. От АДЕДИ заявяват, че който и да дойде на власт трябва да обърне внимание на исканията им свързани с проблемите в държавния сектор и строгите икономически съкращения.

Синдикатът на заетите в частния сектор (ГСЕЕ) също отказа да се срещне с Алексис Ципрас в прав текст. В официалното им съобщение се казва: “Като синдикална организация няма да се намесим в конституционно предвидените процедури и институционални срещи за създаването на правителство. Затова отклоняваме поканата за среща на евентуалния премиер на страната Алексис Ципрас, който иска да се обсъдят програмните цели на новото правителство”. Подобно на АДЕДИ и ГСЕЕ изчаква да се сформира правителство и след това да изложи проблемите  на работещите, които представлява.

Със сигурност след изборите Алексис Ципрас навлиза в дълбоки води. Довчерашните му “другари по оръжие” в борбата срещу правителствените политики - синдикатите, днес заемат защитна позиция и не са готови да му дадат гаранции, че ще подкрепят безусловно сформираното от него правителство или ще приемат всички наложени от него политики. Отказ да се срещната с него са изпратили от Федерацията на учителите, както и от Централния съюз на общините в Гърция. Следващи в листата на срещите са браншовите организации и търговско-индустриалните камари. Какъв успех ще има с тях, ще стане ясно до края на деня.

 

Категории: Политика Алексис Ципрас синдикати срещи коалиционно правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus