Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикатите: Правителството търси бързи пари с приватизацията на държавните железници

14 Юни 2010 / 16:06:49  Виктория Миндова
1844 прочитания

Бърза печалба търси правителството на Георгиос Папандреу с приватизационната програма на държавните железници. Това е мнението на представителите на Гръцката федерация на служителите в железопътния транспорт, които се срещнаха с журналисти, за да хвърлят светлина върху проблема с  националните железници. По последни данни на Министерството на финансите ЖП транспорта в Гърция отбелязва дефицит от почти 10 милиарда евро.

Според работния синдикат има няколко основни причини за натрупването на чудовищния дълг на държавните железници. Първата и основна причина е в неизпълнението на държавните задължения по плана за публични инвестиции. ЖП администрацията е била задължена да се кредитира от различни финансови институции с гаранцията на държавните облигации, вместо да й се отпускат предвидените в бюджета субсидии по правилата на закона за държавните инвестиции. По правило ако при финансиране на определен проект 50 на сто от инвестициите са били отпускани от европейски фондове, то другите 50 на сто е трябвало да дойдат от държавни инвестиции. Парите от държавния бюджет обаче са били заменяни с кредити от различни банки и частни инвеститори при особено неблагоприятни условия. Резултатът от това е, че за период от седем години 2003-2010 дефицитът на държавната организация нараства три пъти.

Втората причина за финансовия крах на държавните железници е неадекватната ценова политика на различните управления през годините. „Години наред различни правителства назначават изпълнителни директори и управници, които нямат никакъв опит в мениджмънта на железопътния транспорт,” казва председателят на федерацията Никос Кюцукис. Той не скри разочарованието си от начина на управление на държавното дружество и заяви, че политическите игри са надделели над обществените интереси. Никос Кюцукис цитира многократните жалби на федерацията срещу скандалните по негово мнение договори, като този за покупка на резервни части, които са били извършвани в разрез с правилата за прозрачност и отчетност, както и извършването на проучвания за милиони евро за железопътна отсечка в западна Гърция Егнатия без да има одобрен от Министерството на транспорта проект за изграждане. Федерацията е информирала компетентните служби и за други нарушения свързани с финансовото управление на държавните железници, но нито едно от тях не е прераснало в разследване за корупция, заяви синдикалният лидер.

Алтернативата на настоящия приватизационен план, е предложението на железопътните работници за пускане в движение на вече изградените железопътни връзки между различни пристанищни и индустриални центрове в страната. Там, където все още обаче няма влакови линии, може да бъдат изградени железопътни връзки от персонала на държавната организация, без да се разпродават на парче отделни участъци от националната мрежа.

„Железопътният транспорт в страната трябва да се преструктурира, но за да се подсигури правилното му функциониране е задължително да остане един общ организъм,” бе категоричен Никос Кюцукис. Той каза, че организацията има човешкия ресурс и правилните кадри за изграждането на необходимите трасета, стига да има политическа воля и далновидност за това. Председателят на служителите на гръцките железници даде пример с пускането в действие на железопътната връзка с пристанище Пирея, което може да предостави товарен обем от 300 хиляди товарни контейнери и да донесе печалба от 90 милиона евро дневно приход за държавата. Днес приходите от товарни превози по железопътните линии на страната са почти нулеви, обясни Кюцукис. „Железопъните връзки до индустриалните зони и пристанищата в Гърция тябва да са приоритет днес. Тези приходи могат да се усвоят на сто процента от държавния сектор и да се отворят нови работни места в областта, вместо проектът да се даде на концесия и да правителството да получава само 30%-40% от общата печалба,” заяви той.

От федерацията заявиха, че жизненоважната железопътна връзка Патра-Атина-Солун-Евзонон е накъсана на отделни сектори, а милиардите евро субсидии наливани през годините са изчезнали като пясък през пръстите на бившите държавните управления. В представения от синдикалистите доклад завършването на тази железопътна връзка, която определят като транспортния гръбнак на Гърция ще подсигури стабилен приход за държавата в бъдеще. Според тях раздържавяването на държавните железници е бързо и безотговорно решение, което няма да доведе до подобряването на услугите на влаковия транспорт.

Категории: ИкономикаПазариприватизациядържавни железници
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus