Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Синдикалист с off-shore компания

05 Януари 2014 / 14:01:29  GRReporter
1333 прочитания

Освен обвиненията за измама с утежняващи вината обстоятелства по закон 1608 за държавните служители, който предвижда присъда до доживотен затвор, синдикалистът Ризос Ризос е обвиняем и за пране на мръсни пари, след като бяха открити 750 547,84 евро.Замесени са и дъщерите му, Христиана и Йоанна, които са съсобственици на офшорна фирма.

Престъпленията на синдикалиста до този момент включваха „даренията” от Националната електрическа компания ДЕИ към синдикалистите, използвани за пътувания в чужбина, луксозни хотели за чужди техни колеги, за които са похарчени общо 1 160 470, 40 евро. По същото дело са обвиняеми членове на ръководството на ДЕИ, синдикалисти, както и служители на Организацията за обществени изяви на фирмата, които са подписали конкретните решения за разследвания период (1999-2010). Според информацията на вестник Етнос,  открита е неизвестна до този момент „касичка” на Ризос със сумата 750 547,84 евро и обвинението срещу него се разширява. Това са мръсни пари, открити в Кипър в две сметки на офшорна фирма, принадлежащата на синдикалиста и на двете му дъщери, които също са обвинени.

Според данните на разследващите, има доказателства, че парите в тези сметки са част от злоупотребата в размер на 1160470,40 евро, с които е ощетена гръцката държава заради „спонсорството” на ДЕИ за синдикалистите. Блокирани са 4 луксозни имоти на семейство Ризос в Атина, чиято стойност съответства на злоупотребата.

Парти за милиони

 Разкритията на Службата за борба с прането на мръсни пари, която е претърсила сметките и имотите на семейство Ризос са добавени към обвиненията за щетите, нанесени на Националната електрическа компания от парти за милиони през периода 1999-2010, в което са участвали бивши служители на компанията, синдикалисти, и  други служители, подписвали фактури на огромна стойност за различни изяви на синдикатите, много от които дори не са проведени.

Според разследващите, приходите на Ризос и дъщерите му стигат само, за да покрият жизнените им нужди. Според информациите за 2013 Ризос е декларирал приходи от 30 356 евро, а дъщерите му съответно 5160 и 4700 евро.

Най-важното откритие по случая е направено, когато е открита офшорната фирма ARCELOR LTD, регистрирана в Белиз, с адрес в Лефкозия, Кипър. Собственици са Ризос Ризос, Христиана Ризу и Йоанна Ризу. В двете сметки на фирмата са открити:

1. В сметката  в банка  EUROBANK CYPRUS LTD 650547,84 евро. Тя е отворена на 23.1.2013, срочна е, и трябва да бъде затворена на 23.1.2014.

2. В сметка в същата банка на същата фирма са намерени внесени 100 000 евро, сметката е открита на 22.2.2013 и срокът й е 22.2.2014.

Според разследващите, това са мръсни пари, които притежателите на сметките са се опитали да скрият зад анонимността на офшорната фирма и банковата тайна.

Запор на имоти

Тъй като разследващите не могат да блокират сметките в чужда държава, те запорират имоти на същата стойност: 1. Апартамент, 290,50 кв.м, с допълнителни помещения от 189,49 кв.м. във Вула, Атика, принадлежащ на Ризос Ризос; 2.апартамент, 119,08 кв.м, с . с допълнителни помещения от 15 кв.м. в община Зографу, Атина, принадлежащ на Христина Ризу; 3. апартамент 25,24 кв.м. с допълнителни помещения от 15 кв.м.  в община Зографу, принадлежащ на Христина Ризу; 4. апартамент 126,70 кв.м. с допълнителни помещения от 5 кв.м.  в община Атина, принадлежащ на Йоана Ризу.

Техникът, който беше наричан „управляващ”

Синдикалистът Ризос Ризос, който 18 години е главен или организационен секретар на най-големия синдикат в Гърция, е смятан дори за „изпълнителен директор”.

Назначен е в ДЕИ през 1972 на 19 годишна възраст. Специалността му е техник, Днес на 60 години, Ризос е можел да се пенсионира още преди 6 години, но е останал в компанията и е настоявал да е синдикалист.

Не е познат на широката публика, докато не избухва скандалът с пътуванията през 2012. Тогава разследващите откриват, че на двете му дъщери са възложени дейности за хиляди евро- организиране на конгрес на Федерацията на синдикатите и извършване на проучване.

В компанията Ризос е уважаван човек, думите му имат тежест според неговите колеги. Има необходимите качества за синдикалист- спира тока по време на стачките на синдикатите, влиза в офисите на шефовете на компанията и на министри, прекъсвайки заседания и срещи, дърпа конците в най0голямата държавна компания.

Политически принадлежи на лявото пространство. В синдикатите е подкрепян от Синаспизмос и СИРИЗА до началото на 2011, когато е изключен от партията. Тогава започват да излизат обвиненията срещу него за извън синдикалната му дейност. Те го показват като участник във фирма за мобилна телефония и енергийни услуги, в ENCOM (принадлежи на една от дъщерите му),  в имотна фирма, в рекламна фирма. Той отхвърля обвиненията.

До Никос Фотопулос
Като секретар на Федерацията на работещите в ДЕИ през 2007 подкрепя избора на президента на федерацията Никос Фотопулос.  На последните избори през 2012 печели 2 места и подкрепя отново Фотопулос. През април 2013 Ризос Ризос заедно с Фотопулос успяват да извоюват участието му в Управителния съвет на Националната електрическа компания. Днес Ризос е обикновен член на Управителни съвет на Федерацията на работещите в ДЕИ.

Категории: Национална електрическа комапния ДЕИ Ризос Ризос синдикати злоупотреби мръсни пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus