Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Силно земетресение в Егейско море между островите Лимнос и Самотраки

24 Май 2014 / 12:05:54  GRReporter
1908 прочитания

Силен трус от степен  6,5 по скалата на Рихтер в морския район между Лимнос и Самотраки беше усетен в  12:25. Трусът беше продължителен,  дълбочината на огнището е била на 10-15 км и е усетен на цялата територия на Гърция.

Службите на гражданска защита в Лимнос и Самотраки са на крак.

Първите информации говорят за малки щети в изоставена къща и мандра близо до летището на Лимнос.

Според информациите, ръководителят на противопожарната служба, главният секретар на гражданска защита и група от Службата за борба с природните стихии се подготвят да заминат за Лимнос.

Около 10 минути след земетресението е усетен и втори трус от 5 степен, с дълбочина на огнището 10 км.

Трусът беше усетен и на територията на цяла България, най-вече в южната част. Няма никакви данни за жертви и разрушения на територията на България към момента, съобщи Николай Николов, от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", пред БНР.Проверява се за щети в районите на градовете Смолян, Хасково, Кърджали, каза още той.

Земетресението е било усетено и в Букурещ, Румъния

Междувременно стана ясно, че британска турситка е леко ранена на летището на Лимнос, след като по време на земетресението е паднала част от окачен таван.

Както предаде Атинската новинарска агенция от спешното отделение на болницата в Лимнос, за туристката се е погрижил лекарят на летището. Според същия източник , в болницата са докарани майка и дете от село Корнос, които са се опитали по време на труса да се скрият под маса. По време на труса е прекъснало електричеството в болницата, но като цяло няма проблеми там.

Според местната полиция няма информация за ранени на остров Лесвос. До момента са регистрирани щети на летището на острова и в Археологическия музей на Мирина.

Има случаи на падане на мазилка от стени в стари жилища на остров Лимнос.

Полицейски източници от Самотраки заявиха, че няма информация за щети на острова.

Според заместник-председателя на Организацията за антисеизмично планиране  и защита Ефтимис Лекас , земетресението е станало в „Северно Егейско море, в Анадолския разлом”.

Вторични трусове

Вторичните трусове са доста, а сеизмологът Георгия Панопулу един от тях е бил с магнитуд  4,7 степен, и един с 5 степен.

Катедрата по Геофизика на Факултета по геология на университета Аристотел в Солун определи магнитуда на земетресението на 6,3. Според завеждащия катедрата Василис Каракостас, и в миналото в този регион са регистрирани силни земетресения.

Както подчерта Каракостас, най-вероятно ще има много вторични трусове, които ще продължат седмици. Никой не може да каже дали ще има по-силен трус. Според него положителното за жителите на островите е, че епицентърът е в морето.

По-рано агенция Reuters, позоваваща се на американския Геодинамичен институт, съобщи, че трусът е бил с магнитут 6,4 . с епицентър на 7 км югозападно от Александруполи.

Според свидетелствата, трусът е усетен и в Истанбул, с продължителност 10 секунди.

Според кмета на Дарданелите, имало е паника и са ранени 100 човека, но никой от тях не е ранен сериозно.

Премиерът

Андонис Самарас е в непрекъснат контакт с министрите на отбраната Димитрис Аврамопулос, на вътрешните работи Янис Михелакис и на защитата на гражданите Никос Дендиас.

Михелакис заедно с главния секретар по защитата на гражданите Патроклос Георгиадис заминаха за Лимнос, съпроводени от представители на министерството на отбраната, както и от началника на сухопътни войски генерал Василиос Папагеоргиу.

 Междувременно, председателят на ПАСОК и вицепремиер Евангелос Венизелос беше информиран от депутата от Лимнос и Лесвос Никос Сифунакис, който се е свързал с всички местни фактори, за положението на острова след труса. Освен това, вицепремиерът беше осведомен от министъра на инфраструктурата Михалис Хрисохоидис за готовността на компетентните служби и за присъствието им на мястото.
Групи от строителни инженери вече проучват по нареждане на Хрисохоидис училищните сгради, в които ще се проведат изборите.

Инженери от СИРИЗА- на остров Лимнос

Алексис Ципрас свика извънредна среща  с  представители на партията, на която се осведоми за положението. На срещата беше решено на място да замине група от партията, в която да бъдат включени инженери, за да се оценят последиците от руса.

Ципрас имаше и телефонен контакт с Янис Михелакис, от когото се информиеа за мащаба на проблемите.

Независимите гърци

Нареждане да се задейства службата за солидарност на Независимите гърци издаде председателят на партията Панос Каменос, който разпореди  да бъдат готови за оказване на помощ в засегнатите райони. Както заявиха от партията, в района вече са се задействали местните кадри на партията, които са в непрекъснат контакт с Каменос.

Комунистическата партия

От Комунистическата партия поискаха щетите, предизвикани от земетресението незабавно да бъдат описани и да се заплатят на засегнатите. От партията изискаха и да се пристъпи незабавно към мерки за антисеизмична защита.

Категории: земтресение магнитуд Егейско море Лимнос Самотраки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus