Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Силни русофилски настроения в читателския вот в анкетата ни за кризата в Украйна

24 Април 2014 / 15:04:36  GRReporter
1013 прочитания

Кризата в Украйна е събитие, което продължава да вълнува с пълна сила международната общност. В нашата последна анкета ви попитахме, каква трябва да бъде европейската реакция на конфликта между Русия и Украйна. Темата е особено актуална за нашия регион, поради множество фактори: като започнем от географския и близостта на конфликта и минем през политически, икономически и чисто човешки. България и Гърция са част от Европейския съюз, част са и от НАТО, като в същото време имаме активни икономически връзки с Русия и разчитаме на руски туристи за нашите туристически курорти. На практика се получава така, че трябва да следваме единната европейска политика, като членове на съюза, като това ще доведе до преки последици за икономиките ни. Не на последно място, Русия е основен източник на природен газ за целия Европейски съюз.

            Резултатите от анкетата бяха изненадващи за нас. Най-голям брой читатели и от трите ни езикови версии са предпочели да отговорят, че президентът на Русия Владимир Путин действа правилно, защото възстановява геополитическия баланс след падането на "желязната завеса"

            На българската версия на grreporter.info, процентите са разпределени по следния начин: 36% от гласувалите подкрепят Путин, 22% смятат, че Европейския съюз е предизвикал кризата с намерението си да присъедини Украйна. 19% виждат непоследователност в политиката на Бюксел, които отпускат 240 милиарда евро за 11 милионна Гърция, но не пожелаха да подкрепят 50-милионна Украйна с 25 милиарда евро. На другият полюс са 13% от читателите ни, които виждат твърде плаха и мека позиция на евросъюза към ставащото в Украйна. Само 9% от всички дали отговор смятат, че Европа трябва да прекъсне всякакви отношения с Русия.

            На гръцката ни версия мненията имат ясно изразен нюанс в подкрепа на руската политика. Цели 62% смятат, че Путин действа правилно в геополитически план и се опитва да възвърне позициите на Русия след края на студената война. 21% от читателите са заели позицията, че Европейският съюз действа непоследователно по отношение на финансовите помощи, които раздава, а 18% виждат Европа като основен виновник за разразилият се конфликт в бившата съветска република. Два от отговорите, които са за по-твърда позиция на Европейският съюз не са получили нито един вот и са 0%. Читателите на гръцката ни версия не желаят по-строга и безкомпромисна политика към Русия.

            Най-изненадващи за нас са отговорите на английската версия на сайта ни. Макар там анкетата да е най-оспорвана, все пак отговорът, получил най-много проценти от читателския вот си остава този, в който се признава правото на Путин да предяви своите геополитически претенции към Украйна - 29%. Второ място с 24% си поделят мненията, че Евросъюзът е виновен за кризата и че политиката на Европа е твърде мека. 13% събира отговорът за непоследователната финансова политика и подкрепа от страна на Европа, а 10% остават за прекъсването на всякакви взаимоотношения с Русия.

            Определено можем да направим извод, че според резултатите от анкетата от трите езикови версии на grreporter.info, русофилските настроения сред читателите ни, които са дали своя вот са доста силни. Докато в България тези настроения са отражение на близкото ни минало, като част от социалистическия блок, то отговорите на гръцката и английската ни версия са наистина изненадващи с изявената подкрепа към политиката на Русия и острата реакция към Европейския съюз

            GRReporter отразява събитията в Украйна и се стараем да дадем гледна точка, пречупена през призмата, възприятията и настроенията в нашия регион. Тъй като кризата продължава, ще продължим да ви предоставяме мнения и да отразяваме реакциите на Балканите.

            Благодарим на всички читатели за участието в анкетата и ви призоваваме да изкажете мнението си и по новия въпрос: Ще гласувате ли на изборите за Европейски парламент.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus