Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Силен натиск от „тройката” за ускоряване на реформите

25 Май 2010 / 10:05:54  GRReporter
2058 прочитания

Още повече натиска „тройката” за пенсионно-осигурителната реформа и за ускоряване на прилагането им, заяви министърът на заетостта Андреас Ловердос. Международният валутен фонд, Европейският съюз и Европейската централна банка продължават да натискат за по-бързи и неблагоприятни за пенсионерите и работещите промени свързани с пенсиите и заплащанията им.

Същевременно на 5 юни ще се проведе протестен митинг-шествие срещу гласуването на проектозакона. Митингът ще организира синдикатът на държавните служители, обявиха от пресофиса на АДЕДИ за grreporter.info, като се отменя програмираният за 29 май протест на двете големи синдикални организации ГСЕЕ и АДЕДИ.

Четиридесет години за пълна пенсия, срок от три години за прилагането на тежките реформи от законопроекта за пенсионно-осигурителната система, обединяване на здравно-осигурителните каси в общо три на брой, премахване на пенсиите за овдовяване на жените под 50-годишна възраст и на пенсиите на неомъжените и на разведените дъщери са реформите, които „тройката” иска да бъдат прокарани до следващия тест за оценка на гръцката икономика, който ще бъде осъществен в първите десет дни на месец юни, когато ще пристигне екип на ЕС, МВФ и ЕЦБ. Експертите ще поискат заплащане на втората вноска от заема следващия септември.

Както разкри министър Ловердос, пазарът за пенсионно-осигурителната система е жесток, а кредиторите настояват за спешното прилагане на мерките, както стана ясно от официално писмо, което изпратиха миналата седмица до министерствата на заетостта и на финансите. Министърът призна, че „преговорите с тройката още не са приключили” и настояват за още по-драстични реформи от тези, които предвижда проектозаконът, който се очаква да бъде гласуван в началото на месец юни.

Експертите от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейския съюз настояват за следните реформи:

• Реформите от проектозакона да влезнат в сила от 2015 г., а не от 2018 г., което означава да важи от по-рано новият начин за изчисление на пенсиите, което ще доведе до намаление на пенсиите включително и на служителите, които се осигуряват от дълги години.

• Пълна пенсия да се получава от служителите изпълнили 40-годишен стаж и да се налага наказание от 6% намаление на пенсията за всяка година за тези, които желаят да се пенсионират по-рано.

• 13 каси, които съществуват в момента да се обединят в три от 2015 г. (една за служителите на заплата, една за самоосигуряващите се и една за земеделците), без изключение на касите за журналисти и за учени.

• Премахване на пенсиите, които получават неомъжените и разведените дъщери на служители в държавния сектор и на военнослужещи. Проектозаконът предвижда от 2011 г. да не съществуват тези пенсии.

• Прекратяване на изплащането на пенсии за овдовяване на жени под 50-годишна възраст – (включително и за тези,които имат непълнолетни деца). За вдовиците на възраст между 50-65 години „тройката” иска да бъдат въведени критерии свързани с приходите, за да могат да получават пенсия.

Министър Ловердос обяви, че за пенсионерите, които получават пенсии до 800 евро, за коледните празници ще бъдат отпуснати плюс още 200 евро, което е сбор от надбавката за коледа в размер от 100 евро и надбавките за великденските празници и за отпуска, които са в размер от 50 евро всяка.

„Колкото и тежести да бъдат поставени върху служителите и пенсионерите няма да бъде разрешен проблемът на пенсионно-осигурителната система, докато не бъдат взети мерки срещу укриването на данъци” коментира главният секретар на синдиката на служителите в частния сектор (ГСЕЕ) Статис Анестис.

От своя страна министърът на заетостта подчерта, че сумата от неплатени данъци е около 8 млрд. евро и заяви, че ако му бъде поискано от парламента ще публикува имената на длъжниците на здравно-осигурителните каси. Въпреки масовите протести проучванията на общественото мнение показват, че повечето гърци са съгласни, че реформите са необходими, но изразяват гнева си, тъй като вярват, че пенсионерите и служителите са единствените, които ще ги платят.

 

 

Категории: Актуално икономическа криза стачки рефроми пенсии заплати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus