Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шведки, SAAB или докъде ни докара кипърската криза

21 Март 2013 / 20:03:03  GRReporter
1441 прочитания

Финансовите неволи на Кипър накараха цяла Гърция да забрави собствените си проблеми с европейските кредитори в последните дни. Темата за бъдещето на икономиката на острова преобладава в медиите, в социалните мрежи и в личните разговори на хората в Гърция. Интерпретациите за развитията и настроенията свързани с кипърското “Не” варират от наивен революционен патос до апокалиптични предвещания за срив на банковата система на цялата еврозона и нов финансов армагедон.

Факт е, че малкият Кипър изненада Брюксел с непреклонността си, повлия отрицателно на финансовите пазари и до известна степен дори раздразни западноевропейците. Шведският министър на финансите Андрес Борг отбелязва във връзка с островната страна, че икономиката й се крепи на финансовия сектор и на плажовете. “Сега когато банковата система е към фалит, няма да им остане нищо друго освен плажовете”, предадоха изказването на Борг гръцките медии, които се позовават на SvD.

Средиземноморският темперамент в съчетание със засилената чувствителност на гръцката политическа прослойка даде проявление в коментара на лидера на гръцката партия Независими Гърция, Панос Каменос. Той написа в официалния си профил в Twitter: “Шведите имат автомобили SAAB и красиви жени. Лятото имат само SAAB, жените им са с кипърските си любовници на плажа”.

Язвителният задочен отговор на Каменос предизвика от своя страна поредица от реакции, главно заради крайната му неуместност. Местните медии светкавично реагираха на издънката на лидера на Независимите гърци и определиха шегичката му като “неудачна” и като проява на “лош вкус”.

“Разликата между Независимите гърци и други партии, които често говорят глупости е, че другите имат оправдание на идеологическата парализа, в която са попаднали. Независимите гърци страдат от чистокръвен идиотизъм”, написа във фейсбук потребител от Гърция очевидно подразнен от политическата незрялост на партийния лидер. Последваха и поредица от по-хумористични отговори на “закачката” на Каменос.

Потребители на социалните мрежи побързаха да разпространят нагледно между какво могат да избират шведките според теорията на Каменос:

Коментарът на Каменос щеше да остане незабелязан както тоновете друга информация, която залива интернет пространството, ако не ставаше въпрос за политик с ясно изразени амбиции един ден да стане лидер на Гърция. Той твърдо поддържа мнението, че зад гръцката криза се крие световна конспирация срещу страната му и използва всеки удобен случай да прокара това свое мнение в общественото пространство.

Неговата партия е парламентарно представена и е с ясно изразен националистически уклон. Въпреки това, Каменос е поискал среща в петък с диаметрално противоположен на политическите му възгледи Алексис Ципрас от радикалната левица СИРИЗА. Той иска Ципрас да го подкрепи в обща подписката за оставката на финансовия министър Янис Стурнарас. Според Панос Каменос и Независимите гърци Стурнарас трябва да бъде даден под съд, защото е подкрепил първия план за финансова помощ за Кипър, който включваше окастряне на депозитите.

Финансовият министър не изрази притеснение от отправените му заплахи. Пред комисията по икономически и европейски дела в парламента Стурнарас поясни, че преди гласуването на плана за оздравяване в еврогрупата, се е посъветвал с кипърския си колега за това какви действия да предприеме. “Направихме консултация с Михалис Сарис (кипърския финансов министър) и излезе компромисно решение. Не можехме да упражним вето. Нямаше друго депозирано предложение... Кипър взе решение и ние ги подкрепихме. Не се крия зад Анастасиадис, но не мога да изляза и по-кипърец от кипърците”, заяви Стурнарас. Каменос трябва да събере 50 подписа на депутати от настоящия парламент, за да бъде прието за разглеждане предложението му за оставка на финансовия министър. Очакваме развитието на събитията с вперен в Twitter поглед.

Категории: Политика Каменос Независими гърци шведки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus