Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шуробаджанащина и сред евродепутатите

29 Юли 2014 / 10:07:06  GRReporter
1233 прочитания

Новоизбраните гръцки евродепутати не загубиха никакво време с назначението на своите сътрудници. В типично балкански стил, те се възползваха напълно от възможността да уредят с добра работа и преди всичко доходи своите съпрузи, деца, роднини и партийни сподвижници, пише гръцкото издание „То прото тема”.

Изглеждат невероятни, но са напълно реални назначенията на сътрудниците на тримата евродепутати от Златна зора, за които семейството е на първо място. Но тъй като не са могли да назначат директно своите деца, те приложили следния метод: Георгиос Епитидиос назначил дъщерята на Лефтерис Синодинос. Дъщерята на Епитидиос била назначена за сътрудник на третия евродепутат от екстремно дясната партия – Ламброс Фундулис.

До момента не е ясно кой негов роднина е бил назначен в замяна в офиса на Синодинос. Същевременно, и за да не предизвикат недоволство във вътрешността на партията, те назначили за сътрудници и двама от кандидатите за евродепутати на Златна зора.  

Евродепутатът от Независимите гърци Нотис Мариас пък използвал цялата си изобретателност, за да назначи сина си без да предизвика негативни реакции. Младежът бил назначен в офиса на групата на Антифедералистите, чийто член е новоизбраният евродепутат.

Въпреки че не са били назначени формално и може би това няма да се случи, присъствието на съпрузите на двама евродепутати от СИРИЗА в Брюксел стана обект на много дискусии и критики. Особено очебиен е случаят на съпруга на евродепутатката София Сакорафа, Константинос Бицанис. Обяснението й за това е, че той е един от най-тесните и доверени на нея сътрудници. „Заедно сме от 25 – 30 години. Това оставаше – да се разделим на 60-годишна възраст, понеже бях избрана за евродепутат. Съпругът ми е мой съветник. Винаги е до мен и ме подкрепя, както е правил винаги, но не получава никаква заплата”, заяви Сакорафа пред вестник „То прото тема”.

В Брюксел се подвизава и първоначално е изпълнявала ролята на координатор и съпругата на друг евродепутат от СИРИЗА Костас Хрисогонос. Все пак до момента няма данни, че Елени Милона заема формално някакъв пост.

Евродепутатката от Елия (ПАСОК) Ева Кайли пък назначи сестра си Мадалена да координира работата в офиса й, както правеше и досега в рамките на 10-годишната й политическа кариера. „Мадалена има прекрасни възможности извън политиката. Но когато започнеш да се занимаваш с нея, сестра ти е първият човек, на който имаш доверие. Мадалена оглави офиса ми от момента, в който влязох в политиката и продължи да се занимава с това дори в моментите, когато бях извън нея. Днес е научен сътрудник в офиса ми в Атина във връзка със задълженията ми в Европарламента”, признава Кайли, като допълва, че доверието й към сестра й се поражда не само от роднинската им връзка, но и от нейните качества.  

Мадалена Кайли е завършила право и магистратура по търговско право в Лондон. Провела е практическото си обучение в адвокатската кантора Norton Rose, където е работила за кратък период от време. През 2012 – 2013 е била мениджър на веригата от мултиплекси Village Cinemas в Солун. Работила е също в Международната организация за миграция.

Мария Спираки от Нова демокрация не е назначила никого от своите роднини, но за сметка на това избра за сътрудници в офиса си в Брюксел двама млади членове на партията – синове на стари нейни функционери. Те са Георгиос Моливиатис, син на бившия министър на външните работи Петрос Моливиатис и Макис Загоритис, син на бившия секретар на Нова демокрация Лефтерис Загоритис. „Избирам сътрудниците си според техните качества, опит и способности”, написа в профила си в социална мрежа Спираки, като припомни, че Макис Загоритис владее три чужди езика и е завършил две магистратури.

Всеки от членовете на Европейския парламент има право да назначи неограничен брой сътрудници в рамките на месечен бюджет от 21 000 евро. За онези, които се намират в Брюксел са предвидени 19 категории, като заплатата за най-ниската е 1 694,21 евро (брутна 2 139,13 евро), а за най-високата – 7 802, 33 евро (брутна 9 466,82 евро). От сумите става ясно, че удръжките възлизат на 20 на сто, а за преминаването от 13-та категория нагоре е необходима университетска диплома или тригодишен стаж на каквато и да е работа.

За сътрудниците на евродепутатите в Атина важат наредбите на гръцкото трудово законодателство. Те могат да бъдат назначени на постоянен трудов договор или като работещи на свободна практика, които издават квитанции за своите услуги.

Освен това евродепутатите имат право да наемат компании с предмет на дейност организирането и управлението на политически офиси, стига общите разходи да не надхвърлят посочената по-горе сума от 21 000 евро. Гръцките евродепутати се ползват с една допълнителна привилегия, която им предоставя националният парламент. Той покрива разходите по заплатите на още четирима техни сътрудници.

Освен регламентираните заплати, сътрудниците на евродепутатите, които са назначени в офисите им в Брюксел имат и доста високи допълнителни доходи. Например командировъчните им възлизат на 100 евро на ден. Това означава, че ако даден сътрудник се намира 10 дни в Брюксел и през останалите 20 дни от месеца в Атина, той ще получи месечната си заплата плюс 2 000 евро командировъчни.

Категории: Политика евродепутати сътрудници заплати роднини шуробаджанащина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus