Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шофьорите се концентрират върху окупация на пристанище Пирея

24 Септември 2010 / 16:09:59  GRReporter
2385 прочитания

Полицаи от специалните части са обградили доковете на пристанище Пирея, тъй като превозвачите решиха, че ще продължат своя протест като блокират пристанището. Имаше и спречквания между шофьори, които искат да работят и превозвачи, които са решени да не остъпят. Превозвачи на моторчета преминаваха от един кораб на друг и блокираха пътя на своите колеги, които бяха решили да работят, така че да не качат камионите си на заминаващите за островите кораби. Днес повечето от порталите се пазят от полицаите, за да избегнат изблици между стачкуващите и работещите превозвачи. Около 200 камиони слязаха от корабите, но въпреки това останаха на паркингите, тъй като собствениците не им позволиха да излязат на улиците.

Собствениците на три големи фирми заявиха, че няма никакъв смисъл да продължават с протеста си, тъй като законът е гласуван и вече са загубили достатъчно пари. Те заявяват, че са готови да подадат обвинения в съда срещу своите колеги, ако им пречат да работят или им причинят щети на камионите, които се движат по пътищата. Проблемите с доставките на пазара се увеличават все повече и липсват все повече продукти, а на митниците не може да се пристъпи, тъй като е пълно с хиляди контейнери.

Правителственият представител отправи предупрежение към шофьорите, че тези, които не спазват закона, ще си отнесат последствията. Според друго решение, което сутринта подписа министърът на транспорта и телекомуникациите Димитрис Репас цистерните на частните фирми ще могат да изпълняват превози за трети лица през уикенда, така че да няма липса на гориво на пазара.

В писмена форма той се обвърза за трите основни въпроса, които засягат шофьорите – да бъдат включени в програмите за развитие, да им се промени статута за пенсиониране и да имат данъчни облекчения. Според писмените обещания на министъра чрез различни данъчни облекчения се дава възможност на шофьорите да си изплатят лицензите и да не са на загуба. В случай на пенсиониране пък, те ще могат да използват оставащата сума от стойността на лиценза си. Най-вече за „малките” превозвачи в различните области се предвижда да се увеличи сумата за погасяване на лиценза с 50%. А в закона за развитието ще бъде предвиден за първи път и браншът на превозвачите с инвестиционни планове, както и ще имат възможност да участват в европейски програми за финансиране, потвържадава Репас в писмото си.

Въпреки това 60% от превозвачите, които присъстваха на събрание на синдиката си, решиха да продължат протеста. Според тях има доста неясноти в решението на министъра и в писмото му не се споменава всичко, което им е бил обещал. До момента не се знае под каква форма ще продължат стачките, но според начални сведения превозвачите ще се концентрират върху окупацията на пристанище Пирея. Така те ще могат да упражнят по-голям натиск върху правителството, като не допускат камионите, които не стачкуват, да заминават към островите.

 

 

 

Категории: АктуалноОбщество превозвачи шофьори протест пристанище Пиреа стоки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus