Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Шофьорите остават пред парламента

22 Септември 2010 / 08:09:56  GRReporter
2029 прочитания

Цяла нощ прекараха пред парламента шофьорите на тирове и цистерни в знак на протест срещу намерението на правителството да либерализира пазара на труда в техния бранш. Вчера министерството на транспорта и телекомуникациите внесе в парламента проектозакона и депутатите го обсъдиха. Днес той ще се гласува и тъй като управляващата партия ПАСОК има мнозинство, най-вероятно ще се приеме.
    Шофьорите на тежки автомобили протестират вече десети ден. Над 5000 цистерни и тирове не се движат, което на практика означава, че търговията на едро в Гърция е замряла. Стотици контейнери стоят неразтоварени на пристанищата в Пирея, Солун и Патра, в супермаркетите вече се усеща липсата на пресни продукти.
    Стотици камиони стоят по входно-изходните артерии на Атина и Солун и причиняват задръствания по магистралите. Части на силите за борба с масовите безредици попречиха на тежките автомобили да влязат в градовете, като допуснаха в протеста да участват само водачите им.
    Засега не се знае докога ще продължи стачката на шофьорите. Те настояват да се запази лицензионния режим, но про по-ниски цени на лицензите и да се увеличи преходният период за реформата. От своя страна правителството е решено да гласува закона така, както е внесен и настоява, че Гърция е страната с най-скъп товарен транспорт и с най-стар автомобилен парк в Европейския съюз.

Категории: стачка на шофьорите цистерни и тирове товарен транспорт либерализиранеАктуално
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus