Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Северна Гърция се реди на опашки за евтин бензин в България

18 Март 2010 / 17:03:39  GRReporter
1298 прочитания

С въвеждането на допълнителните увеличения на акциза върху горивата, постоянните стачки на собствениците на бензиностанции и цялостната истерия около разрастващата се криза превърна пътят Серес-Сандански е особено натоварена пътна артерия. Жителите от северна Гърция започнаха все по-редовно да преминават границата в съседна България, където пълнят резервоарите на личните си автомобили с евтин бензин. Освен евтино гориво гърците имат стара традиция да си правят еднодневни екскурзии в съседната страна с цел пазар и разходка.

Христос Титис председател на Гръцката асоциация за защита на потребителя отбелязва, че в крайна сметка разликата в цената на гръцкия и българския бензин не е толкова голяма. Според данни представени от неговата асоциация цените на ценното гориво в България варират от 0,98 до 1,20 евро за литър, което дава само 30 евро-цента на литър. С други думи гръцкият гражданин ще спечели около 15 евро, ако зареди за 50 евро. „Тази разлика напълно се стопява ако сметнем, че пътят на отиване и връщане е около 100 километра между двата съседни града,” казва той. Независимо от това председателят на Съюза на собствениците на бензиностанции в област Серес Георгиос Катзоглу отбелязва, че в северна Гърция се наблюдава спад в продажбите на бензин от 25% до 30% в сравнение с останалата част от страната. От граничната община Промахонас опровергават твърдението за необичайно засилване на движението по границата в сравнение с предишни периоди.

Различна е ситуацията обаче в районите около границата на Гърция и Бившата югославска република на Македония. Според председателят на съюза на собствениците на бензиностанции в община Килкис Йоанис Маглусидис македонските граждани, които живеят в близост до границата предпочитат да пълнят резервоарите на колите си в Гърция. Причината е в по-доброто качество на горивата независимо, че цените на бензина в двете съседни страни нямат голяма разлика.

Категории: ИкономикаПазариБензин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus