Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Серия от взривове пред домовете на известни журналисти

11 Януари 2013 / 13:01:32  GRReporter
5043 прочитания

Самоделни взривни устройства, направени от малки газови бутилки избухнаха почти едновременно пред домовете на известни гръцки журналисти през изминалата нощ.

Нападенията бяха извършени в кварталите и предградията Алимос, Агия Параскеви, Ликавитос, Пендели и Маруси и причиниха само щети във входовете на жилищните сгради. Фактът, че взривовете са били регистрирани с разлика от няколко минути помежду им засилва съмненията, че става дума за организиран план за нападение.

Първият взрив е станал в 03:40 в жилищен блок в луксозния квартал Колонаки. В 04:10 последвал взривът в Агия Параскеви, а пет минути по-късно били регистрирани други два взрива: в Маруси и Неа Пендели. Заслужава да се отбележи, че разстоянието между двете предградия не е голямо и могат да бъдат определени като съседни. В 04:45 е бил регистриран последният взрив в дома на журналист в крайморското предградие Алимос. Според полицията там е избухнала едната от двете газови бутилки.

снимка: tovima.gr

Интерес предизвикват подбудите на нападателите в избора на потенциалните цели на нападенията. Става дума за шестима журналисти, които се занимават с различни видове репортаж и работят в различни медии.

Андонис Скилакос и съпругата му Евангелия Балтадзи са дългогодишни журналисти в различни медии. Той е работил във водещите печатни издания „Та неа” и „Елевтерос типос” и е бил директор и на телевизия АЛФА. Наскоро пое поста на директор на Атинската информационна агенция АНА-МПА. Според някои медии Скилакос е бил предпочетен за позицията лично от премиера Андонис Самарас, „въпреки левите му убеждения”.

 

 

 

 

 

 

 

Георгиос Икономеас също е известен с предпочитанията си към лявата част на политическото пространство. През последните години той води предавания в различни частни телевизии.  Понастоящем води всекидневния сутрешен блок по телевизия МЕГА.

Андонис Лиарос също бе част от екипа на конкретната телевизия допреди няколко месеца. Опитният водещ на новинарски емисии подаде оставката си преди изборите през май и юни 2012 със цел да се кандидатира за депутат с бюлетината на ПАСОК. Журналистът не получи достатъчен брой гласове, за да влезе в парламента. Преди седмица бе назначен за специален съветник в дирекция „Информационни предавания” на държавната телевизия ЕРТ.

Петрос Карсиотис е криминален репортер в телевизия АЛФА. Като всички свои колеги, освен случаите, свързани с обикновени престъпления, той отразява и събитията около разкриването на терористични групировки и техните членове.

Последният медиен представител в списъка е икономическият репортер и анализатор Христос Констас. От няколко месеца той е говорител на Агенцията по приватизации.

Пред всички сгради, където е имало взривове са пристигнали пожарни коли, но никъде не е имало мащабен пожар. До момента полицията не е разпространила информация за самоличността на нападателите.

Правителството осъди нападенията. Неговият говорител Симос Кедикоглу заяви, че е задействан „открит терор срещу медиите, които са жизненоважни за демокрацията” и се учуди: „Какво чакат от СИРИЗА, за да се отрекат най-после от своите галеници – младежите с качулки?”.

От своя страна радикалната левица също осъди категорично нападенията. Останалата част от съобщението напомня на призив към нападателите: „За пореден път подобни безизходни и опасни практики предоставят алиби на правителството, което следва стратегията на раздора, насилието и сплашването на гръцкото общество да продължи своя път чрез ограничаването на демокрацията.

Прекрасен пример за това са днешните изявления на правителствения говорител, който по доста смешен, но и опасен начин проповядват раздора и нетолерантността, както и през всички изминали дни”.

От ПАСОК определиха нападенията като „организиран план за тероризиране”. „Веригата на сляпото насилие, незаконността и политическата нестабилност с нападения срещу офиси на политически партии, обществени и университетски сгради, кметове, политици и сега срещу журналисти е един организиран план за тероризиране и трябва да бъде прекъсната веднага”, заяви говорителката на социалистите Фофи Генимата.

Категории: Криминална хроника самоделни взривни устройства журналисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus