Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сергей Лавров в Атина за железниците и солунското пристанище

30 Октомври 2013 / 19:10:22  GRReporter
1794 прочитания

Атина се надява по време на първото посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Гърция и неговите разговори с политическото ръководство на страната да бъде разчупен ледът, сковал гръцко-руските отношения през последните поне четири години.

Русия и големите, предимно държавни енергийни и транспортни компании по традиция са едни от най-атрактивните инвеститори, поради значителните си капиталови ресурси, а хладните политически отношения с Москва бяха виновни до голяма степен за отказа на руските инвеститори от Гърция.

Покана

На политическо ниво Атина се надява да бъде отправена покана за посещение до гръцкия външен министър Евангелос Венизелос, а по-късно и до гръцкия премиер Андонис Самарас, като така вече и на най-високо ниво да се възстановят контактите и сътрудничеството между двете страни.

За Атина обаче остава много важно да убеди Москва, че има чисти намерения, въпреки това, което се случи неотдавна около процедурата за приватизация на гръцките газови компании ДЕПА и ДЕСФА.

Интересът на „Газпром“ към гръцката газова компания ДЕПА не е намалял, но условията вече не са същите, тъй като отношенията на руския енергиен гигант с Европейския съюз и особено с Европейската Комисия, започнала дори процедура срещу него, са се влошили. В същото време не са неограничени и възможностите за промяна в условията на търга, както би искала руската страна.

Сътрудничеството в областта на енергетиката обаче е много важна част от икономическото сътрудничество между двете страни.

За Атина е много важно и участието на Руските железници в приватизацията на гръцката железопътна компания ОСЕ, и не е случаен фактът, че при посещението си в Гърция Сергей Лавров е придружен от ръководителя на най-голямата в света железопътна компания Владимир Якунин. Важен фактор в Русия, който питае особено топли чувства към Гърция, и същевременно е от близките до Путин хора, Владимир Якунин е основният изразител на руските инвестиционни интереси към гръцките железници ТРЕНОСЕ и Солунското пристанище.

Владимир Якунин е заемал дълги години ключови позиции в руското правителство, а през последните седем години е начело на гиганта „Руски железници“.

В министерството на външните работа двамата външни министри Венизелос и Лавров ще подпишат договори за укрепване на сътрудничеството по въпросите на мобилността (за улесняване на издаването на визи за руски граждани), Обща декларация, с която двамата министри изразяват своята воля за насърчаване на сътрудничеството във всички области и за най-добрата подготовка на проявите, свързани с обявяването на 2016 за година на Гърция в Русия и за година на Русия в Гърция.

До края на годината се очаква да бъдат завършени Общата програма за действие за периода 2014-2016, както и Образователната програма, които руснаците смятат за много важни.

Срещата с премиера Андонис Самарас

По време на срещата си с руския външен министър гръцкият премиер Андонис Самарас подчерта: „Вярвам, че има политическа воля за продължаване на двустранните ни отношения“, като припомни и изявленията в този дух на руския президент Владимир Путин.

Самарас постави пред руската страна и въпроса за намаляването на цената на природния газ. Гръцкият премиер обоснова искането си с необходимостта да бъде подпомогнато развитието на страната, а освен това и с аргумента, че съседни на Гърция страни вече плащат много по-малко.

Според източници, Сергей Лавров е демонстрирал разбиране по въпроса, но е посочил, че окончателното решение трябва да бъде взето от самата „Газпром“.

Освен това Андонис Самарас е благодарил на руската страна за подкрепата и и особено за засилването на туристическия поток към Гърция, като отбелязал, че парите на руските туристи били „като дъжд за една обезводнена икономика“.

От своя страна Лавров изказал задоволство от посрещането и изразил одобрение  за усилията на правителството да бъдат преодолени трудностите в икономиката:

«Отчитаме вашия напредък и ще подкрепим вашите усилия както морално, така и на практика, като ще засилим нашето търговско и икономическо сътрудничество».

Руският външен министър е заявил също така, че ще бъде засилено сътрудничеството в много области, включително в туризма.

Сергей Лавров и при гръцкия президент Каролос Папуляс

Посрещайки руския външен министър гръцкият президент Каролос Папуляс също подчерта особеното значение на посещението на Сергей Лавров в Гърция.

Каролос Папуляс наблегна на развитието на „бедните“, както ги нарече, търговски и икономически отношения между двете страни, и на върможностите за бъдещо сътрудничество. Гръцкият президент изрази надеждата си, че те ще бъдат полезни и за двата народа.

Също така Каролос Папуляс поздрави руската страна и лично Сергей Лавров за усилията, насочени към избягване на международен конфликт по повод кризата в Сирия.

Категории: Сергей Лавров външен министър посещение Атина Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus