Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сеизмолозите предупреждават хората в Кефалония да не влизат в къщите си

04 Февруари 2014 / 09:02:04  GRReporter
1683 прочитания

Сеизмолозите предупреждават жителите на Кефалония да не влизат в къщите си, които са силно увредени от интензивната сеизмична активност на острова. Само до неделя вечерта над 750 къщи са обявени за необитаеми, техният брой ще нарастне, след като се отчетат щетите от вчерашния силен трус от 5,7 степен по скалата на Рихтер. Специалисти ще прегледат наново всички сгради на острова. В рамките на деня той ще бъде обявен за пострадала от еметресение зона.
    В Кефалония няма паника, но животът става все по-труден. Хората нощуват по колите си, в автобуси и кораби, по палатки и временни постройки от дърво и найлон. И времето не е приятелски настроено към пострадалите - студено е, вали дъжд и духат силни ветрове.
    Днес с товарен военен самолет С-130 на острова пристигат химически тоалетни, санитарни материали и храни за пострадалите жители. С военния самолет ще пристигне и отряд водолази, който ще проучи състоянието на морското дъно около пристанищата.

За населението най-вероятно ще трябва да се построят временни убежища, но тъй като Кефалония е туристически остров, решението за строителството трябва да се одобри и от Министерството на туризма.

Тук може да видите какво казва за земетресението в Кефалония сеизмологът от Националната обсерватория Василис Карастатис в интервю за Мария Спасова.

Категории: земетресение остров Кефалония необитаеми къщи вторична сеизмична активност епицентър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus