Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сегашният президент на Гърция като висш представител на политиката, пораждаща дългове и зависимости

28 Март 2014 / 14:03:20  GRReporter
1414 прочитания

«Преди 193 години гръцкият народ започна борба срещу османската империя и победи… Днес той се бори да разкъса оковите на кредиторите». Това посочи в своето изявление по случай Националния празник на Гърция 25 март президентът на страната Каролос Папуляс.

Тъжно явление е националните паради, военни и ученически, да се гледат само от малцина зрители и то с покани. Тъжен е фактът, че страната е стигнала дотам политиците й да забраняват свободния достъп до парадите, тъй като се страхуват от гнева на гражданите, но и от вандалите, които не могат да контролират.

Най-тъжното от всичко обаче е това изявление на президента на Гърция, което показва, че 4 години след фалита на страната той не е разбрал нищо за дълбоките причини, довели до него, и за пореден път заблуждава гръцкия народ.

Все още той смята, че проблемът са “оковите на кредиторите”, въпреки че Гърция днес не плаща никакви лихви за 160-те милиарда от втория меморандум до 2023 на данъкоплатците на останалите 18 страни-членки на еврозоната, които отпускат заеми, докато страната си стъпи на краката.

Каролос Папуляс, представител на старата фалирала партийна и клиентелистка държава, се опитва да прехвърли на друг вината за фалита на Гърция. Все още не е разбрал, че проблемът е той самият и неговата „компания“ – зелена и синя (това са цветовете на две от основните партии в Гърция – ПАСОК и Нова демокрация).

Докато Гърция фалира още през май 2010 и гръцките граждани бяха призовани да направят кървави жертви чрез нечовешки съкращения и непоносими данъци, в условията на безпрецедентна рецесия и безработица, президентът едва през септември 2012 поиска да бъде намалено тлъстото му възнаграждение, почти равно на възнаграждението на американския президент Барак Обама.

Президентът се превръща в тъжна фигура, не само защото забравя собствената си мека и закъсняла реакция спрямо фалита на страната, но понеже забравя и собственото си минало. Забравя, че той самият някога представляваше «окови», тъй като отпусна заем на другаря си Андреас, най-неморалния ръководител на Гърция след Алкивиадис, и както става ясно, като кредитор бе наказан с орязване на дълга и PSI на капитала от харизматичния кредитополучател…

Господин президент, информираме ви, че ако случайно не сте или не искате да разберете, че истинските окови, които трябва да разкъсаме, не са чужденците, а главно недостойните, алчни и мързеливи политици и синдикалисти, които вече три десетилетия прахосват оскъдните богатства на страната, които пробутваха на гръцките граждани една уж социална политика, която обаче не идваше от производството на нови богатства, а от дългове и зависимост на следващите поколения, както и от ограбването на труда и спестяванията на домакинствата в страната и чужбина.

Логиката “да ядем сега, а за бъдещето ще видим” беше и продължава да бъде оковите, които за малко да ни удавят, господин президент.

Събудете се! Покайте се, преди да се опозорите окончателно … И от вас, като гражданин, не се интересуваме. Като президент обаче, молим ви, не унижавайте повече нас и нещастната ни родина...

Статията е препечатана от http://marketnews.gr, автор Христос Катифорис.

Категории: президент Каролос Папуляс Национален празник фалит кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus