Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сегашните български депутати са недоразумение в голямата си част

28 Юни 2013 / 11:06:49  Анастасия Балездрова
1503 прочитания

Две седмици след началото им, протестите в България се разрастват. Демонстрантите вече не провеждат само шествия към сградата на Министерския съвет привечер, но се събират и сутрин пред сградата на парламента.

В същото време са налице опити за радикализиране на протестите от страна на лидера на партия Атака Волен Сидеров, който организира контра протест, а след това нахлу в сградата на Българската национална телевизия, необезпокояван от никого.

По-рано тази седмица писателят Деян Енев публикува анализа си по темата със заглавие «Колко Българии има», който стана много популярен в традиционните и социалните мрежи в България. Това беше поводът GRReporter да се обърне към него за коментар. Интервюто бе осъществено по e-mail.

Назначението на Делян Пеевски, което провокира протестите беше отменено. Въпреки това те не стихват вече две седмици и даже се удвоиха с присъствието на хора и сутрин, и вечер. Как коментирате това?

Случаят Делян Пеевски демаскира правителството. Така то унищожи крехкия кредит на доверие, който имаше като ново и поне на външен вид много по-интелигентно правителство от по-предишното, това на ГЕРБ. Протестите продължават, защото хората припознаха това правителство като трансмисия на кръгове, за които българите са убедени, че вече не бива да консумират властта в България.

Докога смятате, че ще издържи правителството?

Ако правителството намери сили за ясен, човешки език, на който да заговори на хората, може да изкара и няколко месеца. Но засега не виждам сигнали за това. И друго – ако Станишев бе намерил сили да подаде оставка като лидер на БСП, това щеше да успокои страстите.

Вчера лидерът на партия Атака Волен Сидеров организира контра протест, след това нахлу в централата на БНТ, според свидетели е заплашвал с арести. Как обяснявате този възход на крайните елементи, които получиха дори по-голяма подкрепа в настоящия парламент?

Волен е актьор в театър. Ролята му сега изисква да е такъв. Ролята му е на страшен човек. но и децата вече разбраха, че повече го тегли клоунадата. Защото много лесно започна да налага практики, които доскоро клеймеше от парламентарната трибуна, включително и наемането на мутри. Волен скоро ще изпие до дъно горчивата чаша на самотата на лидера.

Коя е алтернативната за управлението на България, ако бъдат проведени предсрочни избори?

Алтернативата е в парламента да влязат смислени хора. Защото сегашните депутати са недоразумение в огромната си част.

Виждате ли да се случва нещо в дясното политическо пространство, което не е представено в този парламент?

Като че ли е на път да бъде развенчана най-голямата лъжа на управлението на ГЕРБ – че те са дясна партия, с което и подмениха голяма част от вота. Ако това се проумее и се случи, вдясно вече наистина може да се роди автентично дясно формирование. 

От началото на протестите медиите станаха обект на нападки от страна на две от партиите от управляващата тройна коалиция. Как коментирате поведението на медиите през този период?

Медиите, в голямата си част, за пръв път от четири години се еманципираха от властта и сега, по време на протестите, наистина се държат като истински медии. Ако бяха такива и през изтеклите четири години, България нямаше да бъде изгребана до ламарината.

Как коментирате разделението между протестиращите през февруари и сега? Смятате ли, че то има логично основание или крие зад себе си нещо друго?

Протестиращите през февруари бяха в голямата си част майките и бащите на днешните протестиращи. Ако това се разбере, всичко си идва на мястото.

Категории: Политика протести правителство Сергей Станишев Волен Сидеров Деян Енев
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus