Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сега е моментът да инвестирате в недвижим имот в България

27 Януари 2010 / 18:01:17  Виктория Миндова
3799 прочитания

Димитрис Турикис е управител на регионалното бюро на компанията Bulgarian Properties,  а Хелън Вавритос маркетингов директор, отговорна  за изготвянето на маркетингови стратегии за привличане на чуждестранни инвеститори на българския пазар на недвижими имоти. Те са млади, умни и енергични инвестиционни консултанти и разговарят с Виктория Миндова за своята дейност и впечатленията си от България като цяло.

 

            Разкажете ни как решихте да стъпите на българския пазар на  недвижими имоти?

            Димитрис: Ние сме отскоро на пазара. Започнахме нашето сътрудничество с  Bulgarian Properties през лятото на 2009 година. Избрахме България след двегодишно проучване на инвестиционните възможности в страните от Балканския полуостров. Анализът ни показа, че съществува висока възвращаемост на вложените инвестиции в български недвижими имоти, които дават много големи възможности за печалба.

            С какво се занимавахте преди да отворите представителство на Bulgarian Properties в Атина?

            Димитрис: Ние сме специализирани инвестиционни консултанти. Преди да развием този бизнес аз бях брокер за Merrill Lynch в САЩ и се занимавах с капиталови пазари. Избухването на международната икономическа криза ни принуди да потърсим нови възможности за печалба на друг тип пазари.  След провеждане на необходимите проучвания, резултатите показаха, че България има най-благоприятен инвестиционен климат от страните в Европа. Освен стабилната валута и членството в ЕС друг фактор, който прави българския пазар атрактивен са  ниските цени според общоевропейските стандарти на недвижимите имоти. Трябва да призная, че продажбите до момента надхвърлят значително първоначалните ни очаквания. Извършваме солидни сделки и интереса на към придобиването на недвижима собственост е голям.

            Хелън: Моята специалност е маркетинг и преди да започнем сътрудничеството си с Bulgarian Properties живеех в Австралия и там имах семеен бизнес, част който включваше управление на недвижима собственост. Основната ми роля в нашето предприятие е да маркетирам България като дестинация за гръцките инвестиции и да консултирам нашите клиенти какъв имот би бил добра инвестиция в конкретната пазарна среда.

            Опишете по-подробно основните предимства на българския пазар за недвижими имоти и кое го прави толкова атрактивен за гръцките инвеститори/купувачи?

            Димитрис: Членството от 2007 година на  България е в Европейския съюз и обвързването на лева с еврото са двата основни фактори, които осигуряват нулев риск за чуждестранните инвеститори на българския пазар на недвижими имоти. Това улеснява купувачите от останалите европейски страни и им осигурява лесен достъп до нови възможности за печалба.Освен това, поради икономическата криза в последната година се наблюдава спад в цените на недвижимите имоти навсякъде в Европа. В България този спад бележи около 40% в сравнение със средното ниво на цените през 2008 година. Това създава още по-голяма възможност за бъдещи печалби на хората, които ще инвестират сега. В момента пазарът е достигнал възможно най-ниската си позиция и от тук нататък цените на имотите само ще вървят нагоре. Статистическите проучвания  на българския офис на Bulgarian Properties показват, че в средата на януари цените започват вече да се покачват. Търсенето на апартаменти и офиси се увеличава, което неизбежно ще доведе до нов бум на цените.

            Преди около три години, малко преди да избухне световната икономическа криза пазарните анализатори твърдяха, че цените на недвижимите имоти в България са изкуствено надути. Как се е променила ситуацията в момента?

            Хелън: Определено може да се каже, че по това време станахме свидетели на бум на пазара на недвижимите имоти. С настъпването на кризата цените спаднаха, защото търсенето рязко намаля. Всъщност кризата помогна в регулацията на пазара и доведе цените на имотите до по-нормални и реалистични стойности. С оздравяването на пазара и местната икономика цените започват естествено да се повишават. Това е естествената прогресия на развитие на пазара, особено в страна като България, която все още може да разширява икономиката си. Търговията с недвижими имоти е само един от секторите в България, които зареждат страната с нови инвестиции.

            Димитрис: За млада икономика като българската не е необичайно да наблюдаваме подобно развитие (високи повишения на цените и резки спадове в последствие). Смятам, че бумът на цените и търсенето до лятото на 2008 година е естествена  реакция на пазара, който сега влиза в играта. Разликата след кризата е, че в момента сме свидетели на втора вълна на по-здравословно повишаване на цените на недвижимата собственост. Причината за това е, че банките си взеха поука от преживяната криза и сега отпускат кредити или финансират определени операции много по-отговорно. Вече няма „случайни играчи” на пазара, който иска да инвестира знае какво прави.

             Кои са основните ви клиенти?

Категории: Недвижими имотиПазариБългария
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus