Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Седем милиарда евро от нови данъци през 2011

04 Октомври 2010 / 10:10:40  Виктория Миндова
2193 прочитания

 

Правителството чака допълнителни седем милиарда евро да влязат в държавната хазна през 2011 година. Според проектобюджета приходите, които управляващите се надяват да съберат достигат 55 милиарда евро, като Меморандумът за финансова помощ със страните от еврозоната и МВФ включва основните източници на тези приходи.

Догодина гърците ги очаква ново повишаване на данъчната стойност на недвижимите имоти, на данък лукс, на данъка върху превозните средства, промяна на ДДС на някои стоки и услуги. Освен отприщването на познатите данъци нагоре, социалистическото правителство на Георгиос Папандреу предвижда и нов по-висок данък върху безалкохолните напитки и за трета поредна година данък върху печелившите предприятия, който най-вероятно ще стигне дори 10%.

От успешните корпорации правителството се надява да прибере поне 600 милиона евро. Мярка, с която управляващите заявяват, че искат да избегнат допълнително данъчно натоварване на физическите лица със средни и ниски доходи. Други пък два милиарда евро се очаква да дойдат от новото повишаване на акциза върху горивата и данък добавена стойност. Без да е окончателно потвърдено, Министерството на финансите сериозно разглежда възможността за повишаване на средния показател на ДДС от 11% (досега) на 12% или дори 13% върху повечето стоки и услуги от тази група, като не се изключва възможността някои продукти да бъдат прехвърлени към високия показател от 23% ДДС. Изключение ще бъде направено само за хранителните стоки от първа необходимост и сметките към държавните предприятия (ток, вода и др.). Друго завишение, което няма да се размине на гърците догодина е изравняването на акциза на горивото за отопление с това за транспорт. Правителството на ПАСОК предвижда частично субсидиране на домакинствата, което ще се определя от това, къде се намира жилището, колко квадратни метра е и какъв е годишния доход на домакинството. Анализаторите в Гърция коментират, че окончателното решение за повишаването на ДДС и акцизите се задържа умишлено, поради непопулярността на неговия характер и опасността, която крие за предстоящите местни избори в началото на ноември тази година.

Още 1,5 милиарда евро се очаква да влязат в държавния джоб през 2011 от данъчната амнистия, която ще опрости греховете на много данъкоплатци, прегрешили в периода 2000-2009 година. Данъчната некоректност обаче остава проблем в гръцкото общество, поради което министърът на финансите Георгиос Папаконстантину се погрижи да въведе нов тип данъчно облагане не само според приходите през отчетната година, но според имущественото притежание на облагания. В  центъра на вниманието са над 500 хиляди заети на свободна професия, които през миналата година са декларирали доходи близки или на нивото на минималния необлагаем годишен доход, но притежават движимо и недвижимо имущество на стойност, надвишаващо с пъти декларираните финансови възможности на предприемача.

Крайната цел на правителството е да изпълни поетите в Меморандума за финансова помощ задължения, така че да получи ниско-лихвения заем от МВФ, ЕЦБ и ЕК. Очакванията на управлението са, че 2010 ще завърши с бюджетен 8,1% от БВП, а в края на 2011 година той трябва да е само 7% от БВП. Ако и догодина възникнат проблеми със събирането на приходите, правителството ще прибегне до допълнително орязване на бюджетните разходи. Освен вдигане на данъци и окастряне на разходи за 2011 година се предвижда и приватизация на някои държавни предприятия (като държавните железници, част от електрическата компания, пристанища и др.), които трябва да донесат поне един милиарда евро.

Категории: ИкономикаПазари бюджет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus