Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдът разследва военни от запаса за готвен преврат

26 Септември 2013 / 10:09:39  GRReporter
920 прочитания

Прокурорът на Върховния съд нареди да започне предварително разследване във връзка със публикация на асоциацията на запасняците от специалните части на гръцката армия, в която те зоват за оставка на правителството.

Прокурорът, който пое случая ще трябва да открие кой е авторът на текста и да се произнесе доколко той представлява заплаха за парламентарното държавно устройство на Гърция. Другата му основна задача е да разкрие дали запасняците са предприели тайни действия за да изпълнят описаното в него.

Въпросът бе обсъден късно снощи на среща между ръководството на министерството на правосъдието с високопоставен представител на министерството на обществения ред и за защита на гражданите.

В публикацията, която се появи в гръцкото интернет пространство се посочва:

„Специалните военни части от запаса и гръцкият народ прилагат член 120 от конституцията и настояват за:

  1. Незабавна оставка на правителството, което не е в състояние да предостави на народа заложените в конституцията работа (член 22), здравеопазване, образование, правосъдие, сигурност.
  2. Сформиране на правителство на националната нужда под ръководството на председателя на Върховния съд и с участието на личности, доказани извън политическата сцена и съветници от Атинската академия.
  3. Преустановяване на прилагането на законодателството, което произтича от меморандума и обявяване на избори в рамките на два месеца. В тях е забранено да участват политиците, които са били членове в правителствата, отговорни за днешното икономическо състояние на страната.
  4. Съставяване на комисия за разследване с участието на висши магистрати, която да разясни кои и как доведоха страната до катастрофалното подписване на меморандума. Учредяване на Конституционен съд, който ще има действителната мощ да прилага решенията си.
  5. Незабавно преустановяване на уволненията в държавния сектор.
  6. Преустановяване на допълнителното данъчно облагане за семейните доходи в размер до 25 000 евро.
  7. Преустановяване на търговете и задълженията към банките до завършването на проверката на техните функции от регистрирани одитори.
  8. Отказ от обслужването на неприемливата част от държавния дълг.
  9. Забрана за продажба на държавно имущество и продължение на функциите на военните предприятия.
  10. Незабавна конфискация на имуществото на германски граждани (частници, компании, държава) до пълното изплащане на репарациите за щетите, предизвикани по време на Втората световна война и окупационния заем към гръцката държава.
  11. Анулиране на закона за отговорността на министрите и на депутатския имунитет. Без никакви изключения всички „гърци са равни пред закона” (член 4).
  12. Проверка на имуществото на всички, заемали държавни постове, свързани с икономиката и финансите и започване на наказателни гонения за незаконно забогатяване и връщане на имуществото в полза на държавата.
  13. Проверка на функциите и законността на лицензите на телевизиите и незабавно изплащане на задълженията им към държавата.
  14. Защита от вражеското настъпление в регионите на Егейско море, Македония, Епир, Тракия и Кипър и разбиване на различните групи, които действат във вътрешността на страната.
  15. Отстраняване на нелегалните имигранти чрез изпращането им в други европейски страни и в страните, от които преминават имигрантските потоци. Забрана за изнасяне на парични суми в размер над 20 на сто от облагаемите им доходи.

-          Зовем г-н президента на републиката да подаде оставка за да улесни събитията, които се подкрепят от гръцкия народ.

-          Институцията – гарант за описаното по-горе са военните сили на страната, които са мощен и безкористен защитник от всякаква заплаха.

-          Силите за сигурност са длъжни да гарантират изпълнението на гореописаното, както и безаварийния преход към реална конституционна легитимност”.

Заслужава да се отбележи, че Асоциацията на специалните военни части от запаса организира митинг на площад Синтагма на 28 септември, с който цели да „възстанови националния суверенитет”. В митинга е заявило участие и Независимото движение на офицерите.

Категории: Върховен съд Асоциация на специалните военни части от запаса оставка правителство разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus