Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдът пусна на свобода срещу 500 хиляди гаранция оръжеен бизнесмен, замесен в подкупи

03 Януари 2014 / 19:01:55  GRReporter
735 прочитания

Днес на свое заседание съдебният състав трябваше да реши разногласията между разследващия и прокурора по отношение на наказанието, което трябва да бъде наложено на обвиняемия Панос Евстатиу, представител на немската фирма Atlas, по делото за оръжейните доставки.

Съдът подкрепи становището на прокурора, който поиска обвиняемият да бъде освободен, но при ограничителни условия.

Със свое решение съдът наложи на 83-годишния бизнесмен парична гаранция в размер на 500 000 евро, забрана да напуска страната и задължително явяване в полицейски участък три пъти в месеца.

Подкупи, давани на военни

Според източници, Евстатиу е назовал имената на поне 10 лица, членове на комисии, занимавали се с договори за оръжейни програми, за които бизнесменът е признал, че е подкупвал като представител на немската компания Atlas Elektroniks в Гърция.

Според същите източници, в своята защитна реч обвиняемият е назовал покойния бивш началник на Генералния щаб на флота адмирал Георгиос Теодорулакис, както и бившия началник на Генералния щаб на армията генерал Константинос Панайотакис, както и други офицери, на които според думите му е давал подкупи и са участвали в комисиите за одобряване на доставката на оръжейните системи.

Същевременно, обвиняемият е назовал имената на трима германци, висши служители на Atlas, които си разделяли подкупите, е и споменал за бивш ръководен кадър на „Гръцки оръжейни заводи” АД, за когото е казал, че е получил пари, за да ги даде на Павлос Николаидис, също ръководител в „Оръжейни заводи” и кум на Акис Тцохадзопулос.

Обвиняемият бизнесмен е бил засипан с въпроси от страна на разследващите за степента, в която е бил замесен бившият директор по въоръжаването в министерството Янис Сбокос, както и за Акис Тцохадзопулос и Янос Папандониу, за които обаче не е казал нищо.

Обвиняемият е бил притиснат от разследващите, които са настоявали той да назове имената на всички лица от върха до основата на йерархията в министерството на отбраната, на които е давал подкупи.

83-годишният бизнесмен е признал, че е раздал подкупи на обща стойност 3 милиона евро. По-късно той се е съгласил да бъдат отворени банковите му сметки.

Неговият защитник Михалис Димитракопулос заяви по-рано, че бизнесменът е готов да си сътрудничи с властите и да назове лицата, които са замесени в прането на мръсните пари.

Припомняме, че Панос Евстатиу вече е давал показания и в прокуратурата на Бремен, тъй като от 80-те години е бил представител на Rheinmetall (днес Atlas) и е отговарял за оборудването на подводниците U214 със сонарни системи в рамките на договора „Посейдон 2”. Това е договор за подобряване на подводниците, подписан през 2002 по времето, когато министър на отбраната е Янос Папандониу.

83-годишният бизнесмен беше първият след разкритията на Андонис Кандас, който бе призован от следователя Гавриил Малис по делото с раздадените подкупи във връзка с оръжейните доставки.

Според показанията на Кандас, Панос Евстатиу е дал подкуп в размер на 1,5 милиона евро за две оръжейни сделки, свързани с немските подводници тип 214 и зенитните системи Asrad, а също така е дал още 1 милион евро на бивш високопоставен служител в министерството на отбраната в правителството на Золотас през 1989 за подобряването на танковете М48.

След 12-часовия престой в съда и дългата си защитна реч Евстатиу почувствал неразположение и седнал на диван пред кабинета на следователя. Била извикана линейка и 83-годишният бизнесмен бил откаран в болницата „Еритрос Ставрос” (Червен кръст).

 

 

Категории: Панос Евстатиу дело подкупи Atlas оръжейни доставки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus