Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдиите отмениха намаленията на заплатите си

25 Юни 2014 / 14:06:02  GRReporter
696 прочитания

Вчера в изпълнение на съответното съдебно решение правителството внесе в парламента законова поправка, с която възнагражденията на всички магистрати се връщат на нивата от преди намаленията, и по-конкретно на нивата до юли 2012. Едновременно с това кабинетът ще пристъпи към връщането със задна дата на „разликата“ във възнагражденията на съдиите от 1 август 2012 до днес.

С тази промяна председателят на Върховния административен съд, както и съдиите, получаващи възнаграждение в този диапазон, ще получат по един „подарък“ на стойност 34 690 евро. Съответно сумата, която ще получат магистратите от най-ниското стъпало в йерархията, ще бъде 7 624 евро. С внесената вчера поправка обаче не се определя начинът за изплащане на тези суми, затова правителството ще поиска общо решение на министрите на финансите и правосъдието.

Също така, според Дирекция „Главно счетоводство“ на гръцката държава, основната заплата на председателя на Върховния административен съд се връща на старите нива от 4 134 евро месечно, вместо сегашните 3 023 евро, а на магистратите от най-ниското стъпало в йерархията – на 1 488 евро вместо днешните 1 369 евро. На нивата отпреди намалението ще се върне и добавката за създаването и поддържането на библиотека, която за председателя на Върховния административен съд се връща на 688 евро от днешните 500 евро.

По този начин държавният бюджет ще се натовари еднократно с общата сума от 99,76 милиона евро заради връщането със задна дата на разликата във възнагражденията, а за да бъде покрит дефицитът, който ще се получи от връщането на заплатите на нивата от юли 2012 ще трябва да се намерят още 69,56 милиона евро. Трябва да се отбележи, че мерки за намирането на тази сума бяха предвидени в актуализирания средносрочен план, гласуван през месец май. Също така, правителственият говорител София Волтепси обясни ясно вчера, че «съгласно заповедта на премиера, корекциите в заплатите на магистратите няма да важат за депутатите».

Докато вчера правителството внасяше въпросната поправка в парламента, финансовото министерство даваше разяснения на данъчните служби обяснявайки, че съдебните решения ще се прилагат само за онези, които са подали жалби, а не общо за социалните-професионални групи, към които принадлежат. Тези разяснения бяха дадени по повод решения на Висшия държавен съвет, който сметна за противоконституционно облагането на добавката за създаване и поддържане на библиотека, изплащана на университетските преповадатели, както и на добавката, която цивилни държавни служители получават при командироване в чужбина.

Вчера следобяд представители на финансовото министерство коментираха тези разяснения, като посочиха, че министерството «ще разгледа в най-близко бъдеще въпроса в неговата цялост». Те отбелязаха също така, че в министерството искат първо да съберат всички съдебни решения, които създават „дупки“ в бюджета, и след това в зависимост от размера на сумата ще бъде разработена нова стратегия за справяне с проблема.

На практика с тези пояснения финансовото министерство подтиква всички, които са  били засегнати от различни мерки, прилагани във времето, да се обърнат към съда. Също така високопоставени служители във финансовото министерство са посочили, че всеки данъчен ще може да преценява дали и кога ще бъдат искани обратно получените суми в случаите, когато университески преподаватели или цивилни държавни служители са се възползвали от решението и са получили със задна дата разликата във възнагражденията си без да са подавали жалби в съда.

 

 

Категории: магистрати възнаграждения Върховен административен съд Висш държавен съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus