Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебната система блокира бюджетните ограничения

31 Януари 2014 / 17:01:05  GRReporter
3805 прочитания

Министерството на финансите на Гърция се страхува от пълен обрат в държавната политика по отношение на заплатите и на данъчното облагане на доходите. Причина за това е решението на Висшия държавен съвет (най-висшата съдебна институция в Гърция) в полза на университетските преподаватели, което идва само няколко дни след съответното решение в полза на униформените служители.

Висшият държавен съвет сметна за противоконституционно облагането на добавките, изплащани на университетските преподаватели, и разпореди възстановяването със задна дата на наложените данъци от 8 юли 2002. По-конкретно с решение № 29/2014 Съветът определя като противоконституционно облагането на добавката за «създаване и поддържане на библиотека и участие в конференции», както и на добавката за изследвания, която получават членовете на академичния и изследователски състав на университетите.

През 2012 Втори състав на Висшия държавен съвет определи като противоконституционно облагането на месечната добавка, която се изплаща на университетските преподаватели за създаването и поддържането на библиотека и за участие в конференции (в размер на 2 112 евро годишно), както и на специалната добавка за постдокторски проучвания и за най-бърз и най-ефективен напредък на изкледователските програми (3 169,4 евро годишно).

Впоследствие случаят беше прехвърлен на Централния състав на Съвета за окончателно решение. Той прие становището на Втори състав и реши, че въпросните суми на практика не представляват добавка към заплатата, т.е. доход, и следователно не трябва да се облагат с данък, съгласно член 78 от конституцията и член 4 от Кодекса за данъчно облагане на доходите.

Също така Висшият държавен съвет посочва в решението си, че необлагането на тези добавки не представлява «прикрита данъчна привилегия» в полза на академичния състав на висшите учебни заведения в страната.

По-конкретно в решението на Висшия държавен съвет се посочва следното:

«След като взе предвид, че твърдото месечно обезщетение за създаване и поддържане на библиотека и за участие в конференции и други научни форуми, се изплаща на членовете на академичния състав на висшите учебни заведения за покриване на разходите, направени от тях, за създаването и непрекъснатото поддържане на библиотеки, както и за участието им в научни форуми, което, както всички знаем, е необходимо, за да се информират за новостите в своята област, с цел развитието на науката, изследванията и преподаването в университетите, Висшият държавен съвет смята, че въпросните плащания имат характер на обезщетения за покриване на направените разходи във връзка с горепосоченото, размерът им не надхвърля общоприетите за разумни суми, и поради това не представлява облагаем доход по смисъла на член 78, ал. 1 от Конституцията и на член 4, ал.1 от Кодекса за данъчно облагане на доходите, нито пък е прикрита данъчна привилегия в полза на членовете на академичния състав на висшите учебни заведения. Това решение е законосъобарзно, и трябва да бъдат отхвърлени като несъстоятелни причините за обжалване».

Следва да се отбележи, че облагането на въпросните добавки започна на 08. 07. 2002, след влизането в сила на член 12 от З. 3052/2002. Конкретните добавки възлизаха на 176 евро за лектори и асистенти, 264 евро за доценти и 411 евро за професори. От 2013 тези суми бяха променени съответно на 128, 184 и 273 евро.

Според решението на Висшия съвет, държавата сега трябва да върне със задна дата данъците, с които са облагани тези суми, за срок от 11 години. Във финансовото министерство обаче се боят, че решението може да се сметне за прецедент и за други заети лица в публичния или частния сектор, на които също добавките са били облагани с данък, и за които може да бъде решено, че не представляват облагаем доход.

Безпокойство за следващите решения на съдилища

Представители на финансовото министерство отказаха да коментират решението на Висшия държавен съвет, но според източници, то ще струва няколко милиона евро (отнася се за данъци, събирани в продължение на 11 години), като не е ясно кога и как ще бъдат връщани.

В министерството обаче са явни опасенията от съдебните решения, тъй като преди няколко дни излезе решението на Висшия държавен съвет, което определи като противоконституционно орязването със задна дата през 2012 на възнагражденията на униформените служители от армията, полицията, службите за сигурност и пожарната. Това решение ще струва минимум 300 милиона евро, като сумата може да се увеличи още в зависимост от обхвата на приложението му.

Междувременно премиерът Андонис Самарас посочи, че една част от бюджетния излишък през 2013 ще бъде предназначен за униформените служители, което означава, че правителството ще изпълни решението на Държавния съвет. Източници посочват, че за да бъде ограничена фискалната цена на едно разширено приложение на решението, ще има регулации, които ще забавят увеличаването на възнагражденията на униформените служители вследствие на съдебното решение, до нива, които бюджетът може да поеме.

Възможно е бюджетът да издържи тежестта от възстановяването на възнагражденията на униформените служители, няма да издържи обаче тежестта на други решения във връзка с обжалвания, които все още не са решени в съда.

Според източници, все още не са излезли решения на съдилища по други подадени жалби, които ако бъдат приети, ще доведат до големи разходи.

Категории: Висш държавен съвет фискална политика бюджетни ограничения финансово министерство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus