Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сценариите за сливане на гръцките банки продължават

03 Август 2010 / 11:08:30  GRReporter
2493 прочитания

В средата на лятото сценариите за прекрояване на гръцкия банков пазар продължават, като напоследък най-настоятелни стават слуховете за сливането на Националната банка на Гърция (НБГ) с Eurobank и Alpha. Гръцкото издание Имерисия изследва тази вероятност, като нарича подобно сливане „създаване на национален шампион” между местните банки. В същото време от офиса на финансовия министър Георгиос Папаконстантину влизат и излизат различни банкови корифеи на най-високо ниво, като например изпълнителния директор на гръцката Eurobank Никос Нанопулос, без да бъдат оповестявани целите или резултатите от срещите.

Независимо, че правителството открито заяви подкрепата си за преустройство на и без това раздутия банков пазар, държавното управление все още се въздържа да заеме конкретна позиция за това как вижда в бъдеще банковата система в страната. „Изследваме всички възможни сценарии,” заяви преди повече от седмица Георгиос Папаконстантину часове преди излизането на резултатите от стрес-тестовете на европейските банки. От това изявление обаче не стана ясно дали правителството ще задържи или продаде държавното участие при банките в страната. Офертата на Пиреос банк да закупи държавните Пощенска и Земеделска банки отвори пътя за реформа на банковия пазар, като според оценките на специалистите още преди години са, че „в Гърция има място за две банки и половина.”

Някои банкови специалисти изследват вероятността Националната банка на Гърция да се слее с някоя от все още държавните банки (Земеделската, Пощенска или Спестовната) и така да повиши прякото държавно участие в НБГ, което днес се равнява само на 0,06%. От Имерисия не изключват вероятността  чуждестранни банки да проявяват интерес към участие в повишаване на капитала Националната банка на Гърция, като по този начин добият по-широк обхват на гръцкия пазар. Турското издание Sabah съобщи в средата на миналата седмица, че Ziraat Bank е проявила интерес към закупуване на гръцката ATEbank (Земеделската банка). Ден по-късно представителите на турската банка с клонове в Атина и Комотини отрекоха публикуваното съобщение.  Сценариите за различни интереси миналата седмица продължиха с огласяването на желанието на холандската ING да закупи дял от гръцката Marfin Popular Bank с цена за една акция 2,2 евро. Всичко се оказа само слух след като от Marfin заявиха, че не знаят нищо по въпроса, а ING дори не си направиха труд да коментират случилото се.

Вестник Катемерини оценява, че резултатът от сценариите разигравани през изминалата седмица са дали успешен тласък на Атинската фондова борса. Реалният въпрос с банковата реформа остава. До момента пет големи местни банки държат 69,7% от общата сума на банковите депозити и 68,1% от банковите кредити. Ако приемем на теория, че Пиреос банк закупи ATEbank и Пощенска банка, тогава петте най-големи банки в страната ще държат около 80% от депозитите и кредитите в Гърция.

Според председателя на Института по икономически и индустриални изследвания Янис Стурнарас  Гърция трябва да се погрижи да привлече повече чуждестранни банки в процеса на икономическо реформиране в страната, защото тяхното присъствие може да се окаже катализатор на доверие от страна на международните пазари. „Участието на големи международни банки в акционерния капитал (на местните такива) ще възвърне по бързо загубеното напоследък доверие и ще улесни достъпът ни до международните пазари за повишаване на ликвидност в страната,” заяви Стурнарас на среща за оценка на деветте месеца на управление на правителството на ПАСОК, организирана от Гръцко-американската търговска камара.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus