Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съботен маратон с тройката

15 Март 2014 / 12:03:19  GRReporter
713 прочитания

Приключи срещата на министъра на финансите Янис Стурнарас и ръководителката на Фонда за финансова стабилност Анастасия Сакелариу  и представителите на тройката, чиято основна тема е рекапитализацията на банките и по-конкретно темата за Eurobank. 

Първоначално програмираните за петък вечер срещи на тройката с министрите на заетостта Янис Вруцис, на околната среда, бяха пренесени за неделя за 11:30 сутринта и в 2 на обед съответно. Утре в 3 след обед ще се проведе и срещата на министъра на развитието Костис Хатзидакис с представители на кредиторите.

Още от обед в петък Стурнарас имаше срещи с министър на развитието и министър на енергетиката  Янис Маниатис и заместник министъра Асимакис Папагеоргиу.

Междувременно темата за колективните съкращения се превърна в челен сблъсък при преговорите с тройката.

„Не може да идваш като тройка и след толкова реформи на пазара на труда и постигането на баланс, да искаш освобождаване насила. В момента, когато работодателите и работещите са намерили начин да се разберат по въпроса не може да искаш нещо повече” подчерта в петък високопоставен представител на правителството, описвайки едната от двете червени линии на правителството.

Другата червена линия съкращенията в държавния сектор. „Тройката не е оттеглила искането си за съкращения и през 2015” казва същият представител, който участва в преговорите. „От наша страна се опитваме да ги убедим, че това е мярка, която не може да мине, защото ще разтърси 600 000 служители заради един сравнително малък брой съкратени”.

Малко по-късно представител на министерството на заетостта подчерта: „С реализъм и аргументи правителството се стреми да отговори на исканията на тройката”. Това означава, че министър Янис Вруцис ще се завърне следобед на преговорите с тройката с предложение за разрешаване на несъгласието по въпроса за груповите съкращения.

Началото на преговорите

„Започваме от начало” заяви високопоставен представителна министерството на финансите след двучасовата среща на икономическия щаб с тройката в четвъртък. В 12:00 на обед Янис Вруцис мина през министерството на финансите и след това в 14:00 се срещна с Янис Стурнарас.

Той ще се завърне следобед за разговорите с тройката. И министърът на развитието Костис Хадзидакис ще се срещне със Стурнарас.Следобед ще има нова среща на икономическия щаб с кредиторите с цел да се определи окончателният текст на споразумението с тройката, без никой да може да предвиди успешния край на преговорите. „Времето притиска и двете страни. Не само ние ще загубим, ако не приключим в неделя” заяви високопоставен правителствен представител. 

Запитан, той каза, че темата за банките се обсъжда само що се отнася до законопроекта за рекапитализирането (очаква се да бъде внесен в парламента следващата седмица), тъй като темата за стрес тестовете вече не е повод за блокиране на оценяването. Що се отнася до Eurobank, той отнесе въпроса към Фонда за финансова стабилност, който е основният акционер.

Министерството на финансите подчертава следните моменти:

 -  няма финансов дефицит за 2014.

-  конфликтът относно заетостта остава отворен. Въпросът  за груповите съкращения е червената линия за правителството

-  основна тема е преструктурирането

 -  темата за стрес тестовете на банките вече не е на масата

-   след Великден и преди евроизборите правителството ще разпредели обществения дивидент от бюджетния излишък.

-   няма тема за съкращения в държавния сектор през 2015

-   няма споразумение по данъчните въпроси. Отворена е вероятността правителството да придвижи без съгласието на тройката мини-данъчен кодекс, с облекчения в глобите и други разпоредби

Категории: тройка преговори колективни съкращения Янис Стурнарас Янис Вруцис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus