Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсък в правителството за ДДС и социално слабите

23 Април 2013 / 19:04:20  Виктория Миндова
994 прочитания

Нов фронт на несъгласие отвориха правителствените партньори от трипартийното коалиция в Гърция. Дни преди гласуването на критичния законопроект за промени в данъчната система, ПАСОК и Демократичната левица поискаха облекчения за социално слабите и за безработните.

“Мароикономическата ситуация в страната позволява да намалим ДДС в общественото хранене”, настояват представители от ПАСОК след срещата с министъра на финансите. Те искат ДДС да падне от 23% на 13% незабавно, за да може да се подсили туризма още в началото на летния сезон.

Партията на Евангелос Венизелос иска правителството да даде възможност на по-голям обем граждани да се възползват от разсроченото плащане на задълженията към държавата. Това включва неизплатени суми както към здравни и пенсионни фондове, така и към данъчните служби. В допълнение ПАСОК настоява да се даде възможност на безработните и хората без здравна застраховка да ползват безплатни здравни услуги, като част от програмата за подкрепа на социално слабите.

Според данните на Националната статистическа служба от края на 2012, 20% от населението на страната живее под прага на бедността. В тази група са включени около 870 хиляди домакинства или 2,2 милиона граждани.

“Правителството има отворена линия на комуникация с представителите на надзорниците от Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка, която можем да използваме, за да поставим на масата на преговорите новите предложения”, казват от ПАСОК. Мисията на кредиторите си тръгна от Атина преди седмица и тези теми не бяха обсъждани. Възможността правителството да направи промени в последния момент са малки, оценяват анализатори.

Демократичната левица, която е третата партийна сила в коалиционното правителство, иска социално слабите и дългосрочно безработните да бъдат освободени от заплащането на данък сгради.

В последните две години той се налага поголовно и донесе значителни приходи в държавната хазна. Данъкът върху недвижимата собственост беше приет в средата на 2011 като временна мярка. Тогава той донесе 1,7 милиарда евро. За 2012 от временен данъкът се превърна в постоянен и донесе още 2,2 милиарда евро приходи в бюджета.

Данък сгради в Гърция се прие изключително негативно и беше кръстен “харач”, подобно на задължителния данък налаган по време на османското робство. Той е включен в сметките за електричество и доскоро гражданите, които не можеха да го плащат бяха заплашени от изключване на тока. След провеждането на последните преговори с надзорната тройка, правителството взе решение, че за неплатен данък няма да изключва електричеството на домакинствата, но отказа да го премахне от сметките на ток.

“Трудно е да направим промени”, заявиха от министерството на финансите. По този начин дадоха да се разбере, че Нова Демокрация няма да отстъпи от вече договорените с международните кредитори мерки, които трябва да бъдат приети. От промените зависи отпускането на следващите 2,8 милиарда евро от финансовата помощ.

“Исканията на ПАСОК са неизпълними и имат чисто популиски характер, за да утвърдят социалистическия характер на партията, която в последните години изневерява на идеологическите си вярвания. Прави се с единствена цел да се задържат на власт”, коментираха пред GRReporter местни икономически анализатори след края на срещата.

Категории: ИкономикаПазариПолитика преговори кредитори Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus