Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Саркози: Ако Гърция пропадне, няма смисъл от еврото

08 Март 2010 / 08:03:25  GRReporter
1104 прочитания

Това заяви френският президент при срещата си с гръцкия премиер Георгиос Папандреу. „Франция ще подкрепи Гърция в опита й да се справи с финансовите проблеми, и нямаме никакво намерение да оставим страната да изпадне в фалит“, обеща той. Гръцкият прмеиер Папандреу посети Париж в неделя, като част от плана му да обиколи западноевропейски столици, с целта да набере финансова подкрепа. В петък, Папандреу беше в Берлин, където реакцията на канцлер Ангела Меркел беше доста по-различна от тази на Саркози. Германците обещаха политическа подкрепа, но никакви финансови средства.

    Гръцките пазари нарастнаха след успешния търг на 5 милиарда евро в ценни книжа. След като преди две седмици, атинската борса падна под 1900 пункта за първи път от Април 2009, тази седмица индекса се върна над 2000 пункта, с ръст от 8.56% до 2082,6 пункта. Успешният продан на ценните книжа и изявите за подкрепа от много европейски правителства бяха главните движещи фактори.

    Анализатори от инвестиционни банки твърдят, че гръцката криза не повлиява на инвестициите към други балкански страни като България и Румъния. Още повече, успешните търгове на гръцки ценни книжа могат да окуражат Румъния, която планира да пусне на пазара книжа за около 1 милиард евро. Строгите мерки за понижаването на гръцкия дефицит, обаче, най-вероятно ще свият икономиката на страната и това в последствие ще се отрази зле на околните страни, включително и България. От германската Райфайзен Банк, заявиха че търговията и финансовите услуги ще пострадат най-много. Според UniCredit Bank проблемите на Гърция означават, че еврозоната ще увеличи критериите си за присъединяване в еврозоната - което ще се отрази зле на страни като България, който са бъдещи кандидатки.

    В други икономически новини, еврото и паунда паднаха рязко спрямо долара. Еврото продължи да губи спрямо долара, и затвори седмицата на 1.36 долара за евро. Преди да започне гръцката криза, еврото търдуваше на около 1.5 долара за евро. В Англия политически тревоги за "висящ парламент" (без мнозинство от някоя партия) се отразиха зле на паунда, и така затвори на 1.49 долара за паунд - а само преди месец, курса беше 1.63 долара за паунд.

Категории: Никола Саркози Георгиос Папандреу икономическа криза подкрепа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus