Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Саралиотис: „Не можех да спра Корконеас да не стреля”

16 Юли 2010 / 11:07:31  GRReporter
983 прочитания

Съучастникът в убийството на 15-годишния ученик Алексис Григоропулос, което беше извършено преди две години в квартал Екзархия, в показанията си пред съда изпадна в постоянни противоречия за случилото се в онази трагична нощ на 6 декември 2008 г.

Главният обвинен в убийството е полицаят Епаминондас Корконеас, който изглежда, че е стрелял пряко към насъбралата се група от младежи, които празнували имен ден. Тогава той е патрулирал в централния атински квартал заедно с колегата си Василис Саралиотис, който през последните два дни дава показания в съда, от които става ясно, че двамата явно са се наговорили първоначално да кажат, че Корконеас е стрелял във въздуха и впоследствие куршумът е рикоширал.

Пред прокурора Хараламбос Лакафосис в съда в Амфиса, където се води делото, Саралиотис призна, че това с Корконеас са се били уговорили да излезнат с тази версия. Стъпвайки на неопровержимия факт, че куршумът е излезнал от пистолета на Корконеас, Василис Саралиотис се опита да прехвърли цялата вина върху Корконеас и да се освободи от всякаква отговорност за случилото се по време на патрула през съдбовната вечер.

Въпреки опитите на председателката на съда да го накара да признае собствената си отговорност за случилото се, Саралиотис се държа с адско безразличие както преди, така и след случилото се, когато е чувал виковете на насъбралите се хора над трупа на 15-годишното дете.

„Аз считам, че действах правилно и спя със спокойно съзнание. Съжалявам за случилото се, но не съм отговорен. Не можех да го спра. Това, което е извършил моят колега си е ног проблем” са репликите на Саралиотис. „Нямаше никаква приина да стреля в насъбралото се множество тогава... Наложи се да последвам Корконеас, който изведнъж излезе от патрулката. Качих се и аз по улица Наварину. Видях го, че се качва по тротоара към улица Дзавела. Чух гласове в далечината, да се хвърлят предмети. Уплаших се, защото виях и прави хора пред кафе „Милос”. Наложи се да хвърля димка. Имаше резултат, защото спряха да хвърлят предмети. Можехме да се оттеглим. Видях, че и Корконеас направи няколко крачки назад. Казах му „хайде да тръгваме.” Положението се усмиряваше. И в момента, в който казаха „хайде” и си обърха главата да видя, чух стрелба. Полудях. Мислех, че имаме време да се махнем. Когато се обърнах да видя ръката му, видях че слизаше надолу. Беше на височината на рамото и я спускаше. Мисля, че стреля нависоко, за да ги сплаши. Избягахме почти тичешком. Уведомихме за атаката чак като стигнахме до управлението."

В разпита си пред прокура от своя страна Епаминондас Корконеас казва, че въпреки че е знаел за опасността и не е трябвало да се връща в квартал Екзархия на улицата, където е имало сблъсък, го е направил. Той каза, че патрулката е била нападната от 15 души, но не можа да опише точно какво се е случило, освен хвърлянето на една бутилка и оцени, че нападението не е било нещо сериозно, но е можело да бъде избегнато. Той призна, че не е изпълнил дълга си като полицай и че ако можеше да върне времето назад никога е нямало да се върне обратно на мястото на нападението. Той счупи цялата защитна стена, която гради в продължение на 19 месеца и каза, че заради една хвърлена бутилка, той се е оставил на гнева, преминал е всякакви граници и е стрелял два пъти, убивайки Алексис Григоропулос.

 

Категории: АктуалноКриминална хроника Алексис Григоропулос убийство Екзархия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus