Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Санторини без ток за втори ден

14 Август 2013 / 12:08:40  GRReporter
1251 прочитания

Почти 24 часа след аварията в електростанцията на острова, електрозахранването на Санторини все още не е възстановено. Токът спря след експлозия и пожар в един от генераторите, който се разпростря и във втория.

Според кмета Николаос Зорзос проблемът се очаква да бъде напълно остранен в рамките на деня. Преди часове в Санторини пристигна военният кораб “Хиос”, с който бяха пренесени 12 тежкотоварни камиони и електрически генератори с общ капацитет от 10 мегавата. Кметът призова Националната електрическа компания ДЕИ да инвестира и инсталира резервна система за електрозахранване, която да се задейства веднага при бъдещ подобен проблем.

От ДЕИ информираха, че работят за отстраняването на повредите от първия момент след аварията.

Тя предизвика огромни проблеми на острова, който е световноизвестна туристическа дестинация. Цели региони останах без ток, а някои и без вода, след като и водозахранването се осъществява с електрически помпи.

Въпреки опитите на собственици на туристически обекти да се справят с проблема с помощта на собствени генератори, новината, че остров Санторини е останал без ток обиколи света.

фотоколаж: ethnos.gr

“Островът е известен за прекрасните залези и красивите, построени по скалите селца. Санторини е дестинация, която привлича хиляди туристи всяка година”, се отбелязва в съобщение на агенция France Presse. Медията се позова на изявленията на кмета, че корабът с генераторите се очаква да пристигне в Санторини след полунощ.

“Санторини потъна в мрак след пожар в електроцентрала”, съобщи международната новинарска агенция Reuters. “Тя прекъсна електрозахранването на един от най-популярните туристически апарати”, се посочва още в съобщението.

Агенция Associated Press съобщи, че “от пожара няма ранени, а причината все още не е известна” в статия със заглавие “Посетителите на Санторини вечерят на свещи и с топла бира след пожара в електростанция в разгара на туристическия сезон”.

“Пожарът в Санторини остави туристите без ток”, пише британския вестник Гардиан. За сериозната авария съобщиха също американски медии като Huffington Post, Washington Post Fox News.

Италианската агенция RaiNews посвети репортаж на неудобствата, които е предизвикало у туристите спирането на тока. “Националната електрическа компания изпраща генератори, с които ще подсили електрозахранването на острова”.

Заслужава да се отбележи, че летището на Санторини функционира нормално, тъй като има собствена система от електрогенератори.  

Категории: Санторини гръцки острови пожар летен сезон туристически посещения електростанция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus