Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само малките апартаменти се търсят на пазара

01 Февруари 2013 / 15:02:43  Виктория Миндова
1564 прочитания

Финансовата криза, намаляващите доходи и увеличаващите се данъци доведоха до срив на пазара на недвижимите имоти в Гърция. Според Бабис Харалабопулос от организацията на заклетите оценители на недвижими, който говори специално за GRReporter, средната стойност на спада в цените на търговските имоти в Гърция е между 50% и 60% в сравнение с 2009. Цените на офисите и жилищата са намалели с 30%-40%. Малките апартаменти, към които главно е насочен интереса в последно време имат най-малък спад в цените. “На това се крепи и каквото е останало от пазара на недвижими имоти”, каза оценителят.

В момента правителството обмисля да наложи нов данък върху недвижимото имущество, за да замени съществуващите три различни данъци върху имотите. През 2011 тогавашният министър на финансите Евангелос Венизелос наложи извънреден данък върху недвижимите имоти, който трябваше да има временен характер до 2014. Целта му бе да попълни дупката в бюджетните приходи, която се бе образувала след засилването на рецесията. С промените в закона сега временния данък върху недвижимото имущество ще придобие постоянен характер.

Коалиционното правителство все още не може да стигне до единно решение как да се образува новия данък. Нова демокрация предлага да няма необлагаем минимум, който се определя от данъчната оценка на имота. От ПАСОК настояват необлагаемият минимум да е за данъчни оценки до 50 хиляди евро, а Демократичната левица искат данъкът да се налага за имоти с данъчна оценка над 100 хиляди евро. След поредната среща на коалиционните партньори със заместник-министъра на финансите Георгиос Мавраганис, който отговаря за данъчната политика става ясно, че правителството се насочва към налагането на необлагаем минимум, без да уточнява какъв ще е той.

“Очакваме новия данък, който държавното управление иска да наложи да влоши още повече ситуацията на пазара. Данъците се увеличават, настроенията на пазара са негативни и хората не знаят какво ще се наложи да платят за имотите, които притежават. Това създава обща нестабилност, в резултат на което никой не купува имоти в момента. Всички искат да продават ненужните им имоти, но никой не купува”, пояснява специалистът.

Решението на правителството трябва да е такова, че да облага приходите на гражданите от недвижимите имоти, а не собствеността сама по себе си, казва специалистът. Ако недвижимият имот носи някакъв тип приход, без значение дали се обитава или се дава под наем, трябва да се облага с данък. Ако не носи приход, то няма смисъл да се плаща данък за него.

Бабис Харалабопулос от организацията за заклетите оценители на недвижими смята, че ако правителството реши, задължително да наложи данък върху имуществото, трябва да е с много ниски ставки, за да може гражданите да издържат на финансовото натоварване. В противен случай гражданите няма да са в състояние да плащат задълженията си към държавата и бюджетните приходи отново ще пострадат.

В Гърция около 80% от гражданите притежават недвижимо имущество, което е един от най-високите проценти в Европейския съюз. Председателят на Федерацията на собствениците на недвижима собственост Ставрос Парадиас е на мнение, че с новия данък правителството цели да извлече приходи от влоговете на гражданите, защото пазарът вече е пресъхнал и няма оборотните средства. Представители на данъчните власти също алармират, че гражданите няма да мога да издържат на тежестта на новите данъци върху имотите. Данъчните управления срещат сериозен проблем със събирането на приходи. Гражданите масово искат разсрочка на плащанията на наложените им данъци, която достига до 36 месеца. Специалистите оценяват, че новия “супер” данък върху имотите ще нанесе повече вреди, отколкото ползи за бюджета.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus