Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само частният бизнес може да създаде нови работни места в Европа

08 Април 2014 / 19:04:39  Анастасия Балездрова
784 прочитания

„Светът отдавна престана да е Европа и САЩ. На световната сцена се появиха много други и силни играчи и затова Европейският съюз трябва да реши вътрешните си проблеми и да се промени, за да бъде равностоен техен партньор”. С тези думи преподавателката по икономика Антигони Лимбераки обобщи позицията на гръцките либерали от партия Драси за бъдещето на Европейския съюз, който „се намира пред голямата стъпка да постигне по-тясна консолидация и да демократизира още повече процесите в него”.

В 10 едноминутни и черно бели видеоматериали тя представи своята кандидатура за предстоящите избори за новия състав на Европейския парламент. „Ние от Драси сме за сключването на банков съюз в Европа и заставаме открито зад идеята за федерализиране на континента”, каза тя и обоснова позицията на либералите: „Първо, за да не се наложи в бъдеще гражданите да плащат за щетите от лошото управление на банковия сектор и второ, защото всяка компания в Европа, независимо колко малка или голяма е, трябва да има достъп до ликвидност”.

Според Антигони Лимбераки основният проблем за цяла Европа – безработицата може да бъде решен само чрез премахването на всички препятствия пред частния бизнес. „Трябва да вдигнем на крака частната икономика, която произвежда богатството и създава работни места. Всички останали сектори само консумират или рециклират това богатство. Няма по-социална позиция от тази, която зове: Помогнете на бизнеса да се задейства, за да подобри живота на всички ни”. Тя посочи, че на европейско ниво е необходимо да се пренесат ресурси от по-богатите към по-слабите икономически страни с цел да се подпомогнат техните икономики.

Антигони Лимбераки разкритикува гръцката политическа сцена за това ,че месец и половина преди евроизборите, дебатите продължават да не засягат общоевропейски теми. По същия категоричен начин тя порица управляващите за пълна липса на отговорност. „Докато никой не поеме отговорността за това, което се случи в Гърция нищо тук няма да се промени. Учудващо е как основните виновници за кризата говорят за нея като че ли е природно бедствие. Ако не се променим много скоро ще се озовем в същата негативна позиция”, каза Лимбераки и добави, че гръцката политическа система съвсем съзнателно заблуждава обществото, че кризата вече е минало и съвсем скоро проблемите ще започнат да изчезват. „Да се говори, че едва ли не Гърция ще се върне към онова, което беше преди 2010 е откровена лъжа. Дори ако някой реши всички проблеми с магическа пръчка, ако не променим структурата на управлението и икономиката съвсем скоро ще се сблъскаме със същите проблеми. Необходими са дълбоки промени”.

В коментар дали партия Драси не се страхува от новопоявилата се партия „То потами” на журналиста Ставрос Теодоракис, която е трета или четвърта политическа сила според различните социологически проучвания, Антигони Лимбераки посочи: „Когато някой копира идеите ти значи си на прав път. Пожелавам им да могат да докажат, че вярват в тях”.

Тя допълни, че има две основни забележки по отношение на партията: „Едното е, че сред досега обявените имена на участниците в нея няма нито един икономист. Второто – неяснотата в коя парламентарна група ще членуват в европарламента, ако изберат представител там”.

Антигони Лимбераки заяви, че цели да разпространи не особено популярните в Гърция позиции на Драси чрез социалните медии и личните контакти с гражданите, разчитайки на опита си като дългогодишна активистка.

А ето няколко интересни факти от нейната политическа биография.:

-          От ученическите си години членува в лявата организация „Ригас Фереос”, а след влизането си в университета  се включва в младежката организация на Комунистическата партия на Гърция. Остава неин член въпреки отказа на партията да приеме молбата й да продължи с магистратура в Източен Берлин през 1982 по „класови причини”. През 1989 се включва в коалицията на левицата Синаспизмос и остава там след оттеглянето на Комунистическата партия от него. Постепенно обаче намалява участието си и от 1996 вече не е част от дискусиите в Синаспизмос.

-          Участва активно в гръцкото феминистко движение и е член на организацията за подпомагане на жителите на страните от третия свят ActionAid.

-          След първата изборна надпревара през май 2012 става член на либералната партия Драси, а малко по-късно е избрана за заместник-председател на партията, като заема този пост и до днес. На въпроса как от левицата в младежките си години днес е либерал, Антигони Лимбераки отговаря: „Човек се бори за идеи. Тогава смятах, че за да се бориш за правата на слабите трябва да си ляв. После разбрах, че това не е така, както и че много членове на Левицата всъщност използваха по-слабите за да си осигуряват привилегии”.

Интересен факт от биографията й е, че е племенница на бившия гръцки премиер Константинос Мицотакис и правнучка на един от най-значимите гръцки политици – Елевтериос Венизелос. 

Категории: Политика евроизбори Европейски парламент либерали Драси Антигони Лимбераки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus