Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Самарас връща мандата за създаване на кабинет. Щафетата поема Ципрас

07 Май 2012 / 19:05:23  GRReporter
1102 прочитания

 Нова Демокрация не успя да сформира коалиционен кабинет и лидерът на либералите Андонис Самарас върна мандата за съставяне на правителство на президента на републиката Карлос Папуляс. Той от своя страна ще даде възможност на втората по големина партия след изборите (СИРИЗА) да се опита да създаде кабинет. По всичко личи, че без Нова Демокрация или ПАСОК, Ципрас няма да успее да обедини 151 депутатски места, за да създаде мнозинство и Гърция ще тръгне по пътя на повторни избори. Това няма да се изясни преди края на вторник. Ето как протече първият ден след предсрочните парламентарни избори в кризисна Гърция:

15:00 часа - Самарас в президентството

Андонис Самарас като лидер на партията с най-голям вот получи мандат за съставяне на правителство от президента на републиката Карлос Папуляс. Лидерът на либералите обяви, че ще проведе поредицата от срещи с ръководителите на евро-ориентираните политически партии, които са избрани в новия гръцки парламент, за да сформира коалиционно правителство.

16:00 часа - кратката среща на Самарас с Ципрас

Разривът между Нова Демокрация и СИРИЗА беше потвърден след края на срещата на Андонис Самарас и Алексис Ципрас. Те стигнаха до консенсус само по една тема – не могат да съставят коалиционно правителство заедно. Самарас прие в кабинета си в народното събрание на площад Синтагма първо ръководителят на радикалната левица, която се оказа втора политическа сила след либералите на Нова Демокрация. Резултатът от първата среща на Самарас с Ципрас не учудва никого, след като СИРИЗА спечели второто си място на изборите с анти-меморандата си кампания. Ръководителят на Нова Демокрация продължава да търси съмишленици, за да сформира кабинет с пълно мнозинство от 151 гласа.

17:00 часа  - Венизелос готов да помогне на Самарас, но иска Ципрас и Кувелис също да си "изцапат ръцете" 

Венизелос се среща със Самарас и предлага правителство на националното спасение. В него трябва да вземат участие всички политически сили, които искат Гърция да остане в рамките на Европейския съюз и еврозоната. Той настоява в коалицията да влязат крайно левите на Ципрас и Демократичната левица на Кувелис. “Всички ние сме задължени да допринесем към подобряването на ситуацията в страната според отредената ни роля”. По този начин бившият вече финансов министър хвърли топката на политическите си опоненти от СИРИЗА, които до вчера бяха в ролята на опозиция и не се налагаше да вземат кризисни политически решения, но днес са втора по сила политическа партия в парламента и трябва да поемат полагащата им се отговорност.

18:30 часа - Фотис Кувелис отказва коалиция ПАСОК-НД

Последната надежа на Самарас да състави кабинет умира с отказа на Фотис Кувелис от Демократичната левица да участва в кабинет с Нова Демокрация и ПАСОК. Кувелис настоя, че новото правителтво трябва да гарантира както “откачането” на Гърция от Меморандума за финасова помощ, така и оставането на страната в зоната на еврото. “Едно прикрито сътрудничество ПАСОК-Нова Демокрация не е в синхрон с избора и желанието на гражданите”, заяви Кувелис и добави, че очаква по-конкретно предложение от страната на СИРИЗА преди да даде своето съгласие за подкрепа на правителство на левите сили.

20:30 часа - Самарас върна мандата за съставяне на правителство. Във вторник в два часа следобед Алексис Ципрас ще поеме щафетата.

 

Категории: Политика Самарас Ципрас избори 2012 провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus