Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас стана част от предизборната борба на Меркел

21 Ноември 2012 / 19:11:23  Виктория Миндова
2013 прочитания

Лидерът на парламентарната опозиция Алексис Ципрас разкритикува сериозно липсата на решение за изплащане на транша от 44 милиарда евро на срещата на финансовите министри тази седмица. Той заяви, че премиерът Андонис Самарас не е на нивото, което се изисква от един министър-председател в такъв критичен момент. Ципрас настоява, че правителството не се е възползвало от ключовата позиция на Гърция в преговорите с международните кредитори. Вместо държавното управление да постави условията за финансовото спасение на Гърция, Андонис Самарас се е съгласил с всички изисквания на международните кредитори, без значение колко са вредни за финансовото възстановяването на страната, посочи Ципрас.

“Господин Самарас е станал неразделна част от предизборната кампания на Ангела Меркел, която не може да признае пред германския народ преди парламентарните избори, че е направила грешка, че носи отговорност за увеличаващата се рецесия и че външният дълг на Гърция трябва да се окастри”, заяви опозиционният лидер. Според него на последната среща на финансовите министри от еврозоната е била обсъдена идеята за мораториум върху погасяването на външния дълг – предложение, което СИРИЗА отдавна лансира, а Германия публично отказва да коментира.

Ципрас нарича трипартийната коалиция в управление “безгласното правителство”, което губи ценно време за оздравяване на страната за сметка на постигане на германските цели. “Гърция губи работни места, предприятия,  доверие и демократичност. Страната потъва, но кредиторите печелят време, за да се прегрупират”.

Лидерът на СИРИЗА заяви, че решение на гръцката криза няма да се намери, докато се прилагат мерките за фискална консолидация. Според него предпоставка за воденето на каквито и да е преговори с кредиторите е анулирането на Меморандума за финансова помощ.

В допълнение Ципрас настоя да се проведе ново преструктуриране на дълга в рамките на една общоевропейска договорка, с която по-голямата част от гръцките държавни задължения да бъдат отписани. Третото условие, което радикалните леви поставят е да се наложи мораториум на плащанията върху оставащия след окастрянето дълг, докато страната достигне положителен икономически растеж. “Предложението е по модела на договорката от Лондон достигната през 1953, която облекчи Германия и й помогна да възвърне растежа си след катастрофата последвана от Втората Световна война”, поясни Ципрас.

Радикалната левица за пореден път даде сигнал, че се готви за нови избори през следващата година. Тя поиска подкрепата на гърците, като настоя, че това е единствената алтернатива на страната да спре омагьосания кръг на рецесия и съкращения. Представителите на СИРИЗА залагат, че Европа няма да позволи Гърция да излезе от еврозоната. Те смятат, че отрицателните последици от липсата на разбирателство между Европа и Международния валутен фонд по темата на външния дълг ще се задълбочат и накрая неизбежно ще доведат до допълнително орязване на гръцките задължения.

Изказванията на Алексис Ципрас предизвикаха недоволство в управляващата Нова Демокрация. Правителственият говорител Симос Кедикоглу нарече малодушна и тяснопратийна позицията на лидера на СИРИЗА. “Гърция за разочарование на господин Ципрас ще се справи. Той не може да прикрие фантазията си за фалит на страната и излизането й от Европа”, отвърна на нападките Кедикоглу.

Финансовите министри от еврозоната назначиха ново събрание за 26 ноември тази година, на което се очаква да се вземе окончателно решение за изплащането на най-големия отпускан досега транш за Гърция.

Раздразнението в Гърция се оказа голямо. Премиерът Андонис Самарас настоя европейците да удържат своите задължения, както предполага договореността с кредиторите. “Гърция направи това, което трябваше и с което се беше ангажирала. Кредиторите ни заедно с Международния валутен фонд също са задължени да изпълнят ангажиментите си”, заяви Самарас след като преговорите между Европа и МВФ достигнаха задънена улица във вторник вечерта.

Другите двама участници в коалиционното правителство Евангелос Венизелос (ПАСОК) и Фотис Кувелис (Демократична левица) също настояват за разрешаване на различията между кредиторите и незабавно отпускане на помощта. Венизелос отбелязва, че повишаването на гръцкия външен дълг през 2013 не е нова информация. “Еврозоната не може повече да използва Гърция като извинение за неспособността си да отговори по ефективен и категоричен начин на различните проявления на кризата, която засяга съюза като цяло и по-голямата част от страните по отделно”, заявява Венизелос. Кувелис предупреждава, че допълнително забавяне на помощта за Гърция ще постави в опасност както страната, така и цялата еврозона.

Дори от редиците на СИРИЗА признават, че Гърция е изпълнила своята част от сделката и сега Гърция трябва да получи помощта. Източници от партията коментират, че забавянето на транша в момента активира автоматични механизми на разпад в държавата – продължава оттеглянето на компании от гръцкия пазар, създава се социално и политическо напрежение и обществото започва да губи доверие в системата.

Междувременно стана ясно, че Германия се е съгласила да намали лихвените проценти по финансовата помощ за Гърция. По този начин се очаква да се облекчи изпълнението на оздравителната програма до 2016, като на помощ ще се впрегнат и допълнителни средства от Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Въпреки това, по-ниските лихви не могат да компенсират нуждата от допълнително финансиране на удължаването на гръцката оздравителна програма с две години.

Категории: ПолитикаИкономика СИРИЗА Алексис Ципрас преговори външен дълг мораториум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus