Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас ще приватизира, няма да уволнява

06 Юли 2012 / 21:07:49  GRReporter
1068 прочитания

Приватзация, усвояване на недвижимата държавна собственост и дерегулации обеща премиерът Андонис Самарас в първата си реч, с която рамкира основните характеристики на неговото правителство. Приватизацията на държавните железници ОСЕ и раздържавяването на енергийния пазар, заедно с разработването на концесионни проекти за пристанища и пътища са основна задача за новата власт. Самарас обяви, че смята да разработи на инфраструктурни проекти в крайморския район на Атика от Фалиро до Сунио, където собствеността е главно държавна.

«Не искаме промяна на целите на оздравителната програма, а искаме промяна на мерките, които задълбочават рецесията», уточни Самарас във връзка с предстоящите преговори с надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Той обеща, че Гърция няма да предприеме едностранни промени в оздравителната програма договорена с кредиторите. Той говори за сливане и закриване на предприятия, но не и за съкращения. От речта му стана ясно, че правителството ще настоява да не се въвежда допълнително намаляване на пенсиите и заплатите. Ще се направи опит да се активизират европейските средства по Националната стратегическа програма за развитие (ЕСПА), които ще се хвърлят главно за разработването на големи проекти.

Синьото правителство, което е подкрепено от ПАСОК и Демократичната левица смята да даде разсрочка за погасяване на данъчните задължения, които задушават домакинствата в последните години. Той обеща да увеличи периода на социалните помощи за безработни от една на две години и предложи поредица от мерки за намаляването на разходите в държавния сектор – отмяна на двойните пенсии за депутати, премахване на държавните коли за народните представители и други подобни.

Силни аплодисменти избухнаха в парламента, когато премиерът заяви, че ще въведе приспадане на задълженията на бизнесмените към сумите, които държавата им дължи от невърнато на ДДС. Тази мярка засяга в най-голяма степен износителите, които разчитат на възвърнатите данъци, за да направят нови инвестиции. «Не е приемливо да се закриват предприятия, защото държавата дължи пари», обясни премиерът лаконично. Самарас обяви, че смята да въведе в действие електронен регистър за имущественото състояние на данъкоплатците в страната, който ще съдържа и данни за депозитите им в банките. Той поясни, че сега е последният шанс на гражданите да легализират депозитите си и средствата си изнесени извън граница.

Това, което не се чу в речта на премиера бе широко разпространяваното в предизборния период обещание, че ще се намали стойността на ДДС за туристическия сектор. Дума не бе спомената за ангажиментите на Гърция да съкрати 150 хиляди държавни служители до 2015. Напротив, по всичко личи, че Самарас подобно на предшественика си Георгиос Папандреу ще се опита да «прескочи» на всяка цена уволненията в държавната администрация. Може да не иска да запретне ръкави за належащите промени, но Самарас възнамерява да организира специална комисия за разследване на финансите на политическите лица в Гърция от 1974 до момента. Ако комисията установи, че декларираните приходи на някой политик не отговарят на стандарта му на живот (подобно на Цохадзопулос), той ще бъде предаван за разследване на икономическата прокуратура. Самарас поиска промяна в конституцията, за да се премахне депутатския имунитет и обеща да се смени закона, който защитава министрите от търсене на съдебна отговорност.

За външната политика Андонис Самарас заяви, че ще започне систематична подготовка за обявяването на изключителната икономическа зона на Гърция, която ще ускори експлоатацията на енергийните ресурси на страната. Правителството ще се стреми да укрепи връзките си с традиционните съюзници на страната. Ще потърси нови регионални поддръжници, които да са съпричастни на страната по темите на външната политика. “Гърция традиционно се държи на добрите отношения с всички свои съседи. Но се стреми и да подобри ролята на страната като стабилизиращ фактор в региона”, поясни синият премиер.

Категории: Политика Андонис Самарас правителствена програма съкращение приватизации Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus