Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Самарас на изненадващо посещение в Кефалония, трусовете продължават

29 Януари 2014 / 12:01:25  GRReporter
1378 прочитания

„Исках да проверя лично какви са последиците от земетресението”, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас при пристигането си в „столицата” на Кефалония Аргостоли директно от Брюксел.

Той участва в съвещанието на заетите в плана за извънредни действия служби, чийто щаб се намира в сградата на полувисшия институт и бе информиран подробно за ситуацията на острова. Андонис Самарас прекара нощта в града, а рано тази сутрин посети най-засегнатия от мощния трус в неделя регион на Ликсури.

Гръцкият премиер пожела да види лично щетите, които предизвика земетресението и разговаря с жители на града. След това заяви, че „никога досега държавата не е реагирала по толкова бърз начин” и призова властите да помагат на засегнатите от бедствието жители.

Малко преди 11:00 Андонис Самарас се върна в Аргостоли, където даде пресконференция, на която заяви: „Кефалония издържа. Островът продължава да е една много красива и безопасна туристическа дестинация”. По думите му проверката за статичността на повечето от училищата на острова вече е приключила и от понеделник се очаква те да започнат отново да функционират. Предвидени са също нови помещения за учениците на малкото училища, които са претърпели много сериозни щети.

Според Андонис Самарас ритъмът на работа на инженерните екипи е много добър, след като в рамките на 48 часа те са успели да осъществят преглед на над 400 къщи, търговски обекти и публични сгради. Общо 14 учреждения са били засегнати от труса, а относно пътната мрежа гръцкият премиер посочи, че с изключение на основната артерия Аргостоли – Ликсури, „проблемите са много малко”. Самарас увери също, че болниците на острова функционират нормално, а възрастните хора от старческия дом са добре и настанени на други места.

„Пристанищата и летището са напълно функционални”, подчерта премиерът и допълни, че експонатите в музея в Аргостоли не са били засегнати сериозно от земетресението.

Според инженерните екипи половината от проверените до момента къщи в Ликсури и Аргостоли са претърпели някакъв вид щета вследствие на труса. Усилията на властите са насочени към ремонтирането на онези от тях, чиято статичност е удостоверена, предвид прогнозата на синоптиците, че през февруари се очаква студ и тежки метеорологични условия.

В същото време вторичните трусове продължават и сеизмолозите не изключват вероятността някой от следващите да е особено мощен.

„Днес сме по-близо до становището, че земетресението в неделя беше основното. Не е изключено да имаме трусове с магнитуд от порядъка на 5 по скалата на Рихтер, които ще предизвикат допълнителни щети на сградите. Жителите ще трябва да се консултират с инженерните екипи”, посочи директорът на отдел „Изследвания” в Геодинамичния институт на Националната обсерватория в Атина Герасимос Пападопулос. По думите му от неделя до сряда е имало 23 вторични труса с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер, повече от 100 с магнитуд над 3 R и стотици по-малки.

Читателки на GRReporter разказват начина, по който преживяват непрестанните вторични трусове.

„И сега, докато пиша това люлее. Беше доста страшничко. Но хората тук го приемат малко по-философски, доста са преживяли. Но има щети и ще са нужни повече средства и време за да се възстанови”, пише Димитра Маринова в страницата на сайта в социалната мрежа Facebook.

„Страшничко е да. И то много. Аз съм в Атина, но имам приятелка там, с която се чувам всеки ден”, допълва Мариана Кръстева.

„Аз съм в Итака. Сега, докато пиша, пак ни залюля. Трусовете не спират. Честно казано, страшничко е”, пише Мима Полизанова от известния от Омировата „Илиада” остров, който се намира близо до Кефалония.

„Колкото и леко да е, когато се усети страхът идва. А когато чуваш земята да бучи е направо страшно. Някога беше така със земетресението във Вранча в Румъния”, описва Славка Иванова.

Около 2 000 души продължават да нощуват в двата кораба, които пристигнаха от Пирея в понеделник и вторник за тази цел. В изявленията си премиерът Самарас посочи, че жителите ще трябва да получат финансова помощ за да ремонтират къщите си незабавно. Очаква се най-късно в четвъртък общините по места да започнат да раздават средствата на засегнатите от земетресението. 

Категории: ПолитикаОбщество Кефалония Андонис Самарас земетресение щети вторични трусове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus