Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас лично взел решението за арестите на водещите фигури в Златна зора

03 Октомври 2013 / 17:10:26  Анастасия Балездрова
834 прочитания

Докато разследването по случая „Златна зора” продължава в гръцкото  публично пространство започнаха дискусиите за действията на институциите през последните няколко дни.

„Никоя институция нямаше да се задейства, ако премиерското обкръжение не бе създало условията за разбиването на Златна зора. Много от хората около Андонис Самарас смятаха, че ако ги оставят да действат свободно, голяма част от изтеклите към Златна зора гласоподаватели ще се върнат обратно към Нова демокрация. Затова и въпреки че дейността на Златна зора беше известна на всички, именно хората около премиера не позволяваха на отговорните институции да се задействат”.

Според Андонис Рупакиотис решението на Андонис Самарас е било предизвикано и от вътрешни, и от външни фактори. „Първият бе предстоящото му пътуване в САЩ, където щеше да бъде притиснат от еврейското лоби. От много време насам организации на гръцките евреи и други на световно ниво алармираха, че Златна зора трябва да бъде спряна. Вторият фактор е поемането на председателството на Европейския съюз от Гърция на 1-ви януари 2014. На трето място бе натискът от страна на председателя на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността на Съвета на Европа Нилс Музниекс и еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом. И на четвърто – убийството на Павлос Фисас. Убийството на един пакистанец не бе достатъчно за да се задействат реакциите в гръцкото общество”.

Рупакиотис посочи, че неуспехът да бъде приет закон срещу расизма по-рано тази година също е срещнал отпор по чисто политически съображения. „Не казвам, че законът щеше да реши проблема със Златна зора, но със сигурност щеше да постави партиите пред тяхната отговорност. Но когато различни кръгове се почувстваха заплашени от криминализирането на расистката реч  принудиха основната част от управляващите да отстъпят и така проектозаконът пропадна”.

Той направи изявленията си по време на пресконференция, която организира Гръцката асоциация за правата на човека на тема: „Златна зора: Какво следва? Защитата на правовата държава и демокрацията”.

Председателят на асоциацията и координатор на Мрежата за регистриране на случаи на расистко насилие Костис Папайоану приветства предприетите срещу златнозорците мерки, но паралелно с това разкритикува правителството и институциите ,за закъснялата реакция.

„Големият въпрос сега е защитата на демократичния ред и спазването на законните наредби. Страхът, който досега властваше само сред жертвите на насилието на екстремистите сега се премести и сред тях. А малкият брой поддръжници, които видяхме пред съда и полицейското управление показват, че те все пак не са успели да проникнат толкова дълбоко в обществото”, заяви той.

„Разбира се, че не всички златнозорци са престъпници, затова правоъдието съвсем правилно постави критерий, за да раздели онези, които са извършили конкретни престъпления от останалите”, каза професорът по конституционно право Никос Аливизатос . Той подчерта, че при потушаването на нацистката партия законодателството трябва да бъде спазено стриктно, защото „всички, дори враговете на демокрацията имат права, които тя им гарантира”.

В „пътната карта” за справянето с проблема „Златна зора” от Асоциацията предлагат промени в законодателството, като дебатът следва да се съсредоточи в темите, които изникнаха след влизането на екстремистите в гръцкия парламент:

-          Дали законът трябва да позволява забраната на дадена партия,

-          при какви условия един депутат може да загуби своя имунитет и мястото си в парламента,

-          доколко може да се забрани на дадена партия да излъчва кандидати на изборите, ако е обвинена за незаконна дейност и

-          при какви условия да се провеждат повторни избори, за не може никой да заплашва с дестабилизация, както направи преди седмица Никос Михалолиакос.

В същото време Никос Аливизатос призова Левицата да преосмисли позицията си към институциите. „Не е възможно да сме съгласни с някои съдебни решения, а с други – не. Или имаме, или нямаме доверие в правосъдието”, подчерта той.

„Другият въпрос, по който Левицата трябва да промени позицията си е правото на сигурност. Всички граждани имат това право и в тази връзка мнението, че Гърция е многокултурна държава, чиито граници трябва да са отворени за всички, които искат да дойдат без никакъв контрол на имиграцията със сигурност трябва да бъде преразгледано”, посочи професорът.

Бившият министър Андонис Рупакиотис го подкрепи напълно и заяви, че е крайно време Левицата да промени отношението си към решаването на проблемите, които предизвиква неконтролираната имиграция. В подкрепа на думите си той допълни, че по време на мандата си в правосъдното министерство е бил сезиран от жители на кварталите с концентрация на имигранти и висок процент на престъпност, където Златна зора намери подходящата среда за своя възход. 

Категории: ПолитикаОбщество Гръцка асоциация за правата на човека Златна зора правова държава Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus