Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас да се заеме лично със строителството на писта Формула 1

07 Юни 2013 / 12:06:26  Анастасия Балездрова
3058 прочитания

Идеята за построяване на писта за състезания на Формула 1 в Гърция възникна преди две години. От тогава до днес основният инициатор и автор на проекта - архитект Атанасиос Папатеодору и кметът на община Драпецона – Керацини, където се намира площта Лукас Дзанис се опитват да убедят държавните власти в Гърция за приходите от неговото осъществяване. Според проекта пистата ще бъде построена на една пустееща днес бивша индустриална зона, където в миналото е функционирал завод за производство на изкуствени торове..

Снощи в Атина бе проведена среща на ангажираните за осъществяването на проекта, която имаше за цел да припомни на компетентните институции, че трябва да действат много бързо.

“Бях в офиса си, когато секретарката ме уведоми, че навън ме чака архитектът Атанасиос Папатеодору. Не го познавах. Когато влезе изглеждаше доста уморен от различните бюрократични процедури, през които беше минал, за да стигне до мен. Разказа ми за идеята си и след първите пет минути вече бях убеден, че пистата може да се превърне в нова възможност за развитие в западналата ни община”, заяви кметът.

По думите му много голяма част от жителите на крайморската община, която се намира в съседство с Пирея са сериозно засегнати от кризата и осъществяването на проекта би дало нов живот на региона. “Една десета от съгражданите ни се хранят в кухни за безплатни обяди, 4-5 на сто всяка седмица получават безплатни хранителни продукти от Църквата и различни благотворителни организации, а 20 – 25 на сто са свързали електрозахранването на домовете си незаконно или ги осветяват със свещи, защото не могат да платят раздутите, заради данъка сметки. Повечето от жителите са бивши работници в корабостроителниците и са без работа от няколко години. Ако построяването на пистата бъде задействано тези хора ще имат работа поне за 2-3 години”, подчерта кметът.

Но това са само първите и директни ползи от започването на проекта. “Точно срещу нашата крайбрежна зона акостират големите круизни кораби. Пистата със сигурност ще допринесе за развитието на туризма”, допулни Лукас Дзанис и подчерта, че местното общество подкрепя напълно проекта.

Основният мотив както в неговото, така и в изказванията на останалите поддръжници на идеят беше, че тя трябва да бъде взета присърце на най-високото възможно ниво. “Основният проблем не е да намерим инвеститор, а когато той дойде тук всичко да бъде абсолютно готово за започването на строежа. Никой няма да дойде тук да инвестира парите си, ако бъде изправен пред верига от бюрократични спънки, свързани с отчуждаване на земя и други подобни”, посочи бившият кмет на Пирея Стелиос Логотетис. Той не се поколеба да разкритикува позицията, че построяването на пистата ще навреди на други планове, свързани със създаването на Морски спедиторски център. “Едното не изключва другото. И двата проекта могат да функционират паралелно”, подчерта той и посочи неуспешния опит за създаването на спедиторски център в Пирея преди години.

Идеята за построяване на автомобилна писта в Гърция датира от много години. Бившият президент на Гръцкия автомобилен клуб и член на международния съвет за автомобилни спортове Василис Деспотопулос разказа за различните опити, които са започнали още през 1950, без някой от тях да бъде увенчан с успех.

Според доклада на одиторската компания Deloitte пистата в Драпецона трябва да бъде построена така че да привлича максимален брой посетители не само в дните на поредния етап от първенството, а и през останалото време. “Пример за това е пистата в Абу Даби – Yas Marina Circuit, където бе направен и продължава да се обогатява тематичен парк на Ferrari, луксозни жилища и хотели. Те привличат посетители през цялата година.

Друг пример е пистата в Монако. Монтегаските разчитат не толкова на приходите от дните на състезанието, колкото на тези, които ще дойдат през останалото време. Те използват Формула 1, за да покажат Монако на света и след това всички искат да отидат, да се докоснат до лукса, да организират някакъв конгрес там”.

“Автомобилните спортове имат традиция в Гърция”, заяви учредителят и собственик на музея на автомобила в Атина Теодорос Харагионис. Той разказа за успешните участия на гърци в различни автомобилни състезания през годините, някои от които продължават и в днешни дни. Според бизнесмена Гърция може да последва примера на Малайзия, която наложи името си (brand name) с организирането на един от етапите на елитното автомобилно състезание. Харагионис посочи, че Гърция има опита от организирането на Олимпийските игри през 2004, когато проектите се изпълняваха по метода fast track, който би могъл да бъде приложен успешно и в проекта за пистата.

Проектът на Папатеодору носи името Themistocles Circuit по името на атинския държавник и създател на атинската морска мощ чрез съоръжаването на пристанищата на Пирея и построяването на класическите в онази епоха бойни кораби – триери. “24 месеца след първото представяне на идеята мога да кажа, че направихме много контакти и в Гърция, и в чужбина. От друга страна се намираме отново на старта. Това, което трябва да се случи е да се сформира един съвет с участието на седемте компетентни министри, който да бъде оглавен от премиера. В противен случай ще продължим да организираме срещи, ще губим средства и време без никакъв резултат. Искам да подчертая, че Бърни Екълстоун няма да ни чака завинаги. Той е позитивно настроен, но това не може да продължи с години. Трябва да действаме бързо”, подчерта архитектът в заключение.

Категории: Спорт Формула 1 писта Драпецона Пирея проект Андонис Самарас Бърни Екълстоун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus