Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Salty bag или гръцкият recession chic

10 Януари 2014 / 19:01:28  Анастасия Балездрова
1339 прочитания

Salty bag или „солена чанта” е реализацията на оригиналната идея на четирима млади гърци от остров Корфу да дадат втори живот на отпадналите вече от употреба ветроходни платна. Идеята им да рециклират изхвърлените на отпадъците платна се ражда преди малко повече от година.

Стратис, Спирос, Панос и Хриса решават да продължат пътуванията на платната, но вече не в морето, а на най-различни места, като ги превръщат в малки и големи чанти, куфарчета, сакове за пътуване и малки всекидневни аксесоари. Както твърдят и сами, дават „втори шанс на уморените герои”.

Днес „солените” чанти се продават в 12 търговски обекти в цяла Гърция и на електронната страница на фирмата. „Щастливи сме, че правим чанти от един материал, който носи история със себе си. Платната, които използваме са остарели, не са аеродинамични и вече не могат да бъдат използвани във ветроходството. В същото време обаче те продължават да са много издръжливи и могат да бъдат използвани за още дълго време”, разказва пред GRReporter мениджър „Бизнес развитие” на компанията Стратис Андреадис, който е състезател по ветроходство и заема 33-о място в световната класация.

В началото четиримата използвали платна, които намирали в отпадъците. Сега вече ветроходците могат да даряват ненужните им вече платна. Всяка от чантите е придружена от бележка, на която е написана историята на платното – колко морски мили е изминало, в кои морета, при какви ветрове и кои пристанища е посетило. „Всяка чанта е уникална. Различава се по усещането на материята, цвета и старостта на платното, от което е направена. Върху чантите ни ще видите белези от употребата, природните стихии и времето”.

Изработката на „солените” чанти е изцяло ръчна. Платната се перат по начин, който не замърсява околната среда, а дизайнът е дело на Хриса. Общо в компанията работят шестима души, като персоналът ще се разраства в зависимост от напредъка на дейността.

Интересът към чантите на Salty Bag е много голям, разказа Стратис. „Затрупани сме от много позитивни реакции и послания и това е много окуражаващо за нашите усилия. В рамките на осем месеца спечелихме почти 5 000 приятели във Facebook, други хора пък се запознаха с продуктите ни в 18-те магазини, където се продаваха през изминалото лято”. 30 на сто от продажбите на чанти са в чужбина, а през лятото  на 2014 те ще могат да бъдат намерени в 25 търговски обекта.

Съвсем скоро Salty Bag ще представи една нова серия от продукти, наречена „Road to Rio”. „За нея ще използваме платна, които носят много голяма история – те са печелили световни първенства и олимпийски медали. Повечето от приходите от продажбите ще предоставим на ветроходни отбори, които искат да участват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016. Така от една страна ще можем да се доближим до усилията на гръцките таланти в този спорт и от друга – да им помогнем да участват в това голямо спортно събитие”, допълни Стратис.

Смята се, че годишно 285 000 кв. м. платно се изхвърлят на боклука, защото не са годни да се използват от ветроходните яхти. Досега Salty Bag е рециклирала и върнала в употреба платна, които покриват площ от 3,5 декара и продала над 1 200 чанти.

* recession chic – тенденцията за създаване на качествени продукти на по-ниски цени в тежки икономически периоди.

Категории: Икономика Компании рециклиране ветроходни платна чанти Salty Bag
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus