Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С прегръдка „запечатаха” съюз срещу Папандреу в ПАСОК

01 Февруари 2012 / 13:02:42  GRReporter
1169 прочитания

 

С целувка, подобна на легендарната между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, Евангелос Венизелос и Андреас Ловердос скрепиха своя съюз за превземането на лидерството в ПАСОК. След оттеглянето на кандидатурата на министъра на здравеопазването, неговият колега от финансовото ведомство се озова крачка по-близо до председателския пост на социалистите.

„Ще обединим усилията си,защото партията ни не издържа повече разделения и страната има нужда от стабилност”, заяви Андреас Ловердос на общата пресконференция. По този начин той отправи косвен призив към останалите претенденти да последват неговия пример, особено като се има предвид, че той бе най-популярният противник на Евангелос Венизелос.

Причината за съюза между двамата политически мъже очевидно е невижданото досега негативно отношение на обществото към ПАСОК. Според последните социологически проучвания партията се намира на трето, а в някои случаи дори и на четвърто място в избора на гласоподавателите. Коментатори смятат, че Евангелос Венизелос и Андреас Ловердос са решили да действат заедно виждайки, че една изборна битка помежду им преди общите избори в страната би се оказала съдбовна за бъдещето на ПАСОК. Този бил аргументът и  на един от вдъхновителите на вчерашния съюз – министърът на земеделското развитие Костас Скандалидис, в чийто офис било взето крайното решение. Решаваща роля в „преговорите” имал и министърът на административната реформа Димитрис Репас.

Интересен е фактът, че за вчерашното събитие бяха информирани навреме почти всички основни политици от ПАСОК като Анна Диамандопулу и Янис Рагусис, но не и днешният партиен лидер. Той бе информиран от своите сътрудници. Евангелос Венизелос призна този факт публично, като просто изрази надеждата си Георгиос Папандреу да погледне позитивно на инициативата.

Въпреки това неназовани източници твърдят, че Георгиос Папандреу е бил информиран за събитията от високопоставен министър. Той обаче не е разкрил начина, по който ще реагира.  

Сътрудниците на доскорошния премиер, които бяха затрупани от въпроси от страна на медиите отговаряха, че решенията за избора на нов лидер на ПАСОК са били вече одобрени от политическия и националния съвети на партията. Така те искаха да подчертаят, че Георгиос Папандреу ще настоява докрай за точното изпълнение на партийния устав, но и да отговорят на слуховете, че на утрешното заседание на парламентарната група той ще бъде пометен от вълна на недоволство. Смята се, че „зелените” депутати ще го призоват да ускори процедурите за избора на нов партиен лидер. Според появилите се късно снощи слухове задкулисно се полагат големи усилия, за да се избегне превръщането на заседанието във вътрешнопартиен ринг.

Смята се, че традиционни партийни представители като Костас Скандалидис и Васо Папандреу ще подновят предложението си за незабавно избиране на нов председател, за да се избегне оставането на Георгиос Папандреу на лидерския пост до март. Според същите източници е възможно те да предложат провеждането на ново заседание на националния съвет или дори извънреден конгрес, на който да бъдат променени гласуваните съвсем наскоро решения. Основният аргумент ще бъде, че след като самият той обяви, че няма да се кандидатира, няма причина партията да остава без ръководство през следващите два напрегнати месеци и то в очакване на извънредни национални избори.

До момента никой не се наема да предвиди каква ще бъде реакцията на Георгиос Папандреу на едно такова предложение. Но дори и онези от изтъкнатите партийни функционери, които бяха скептични към съюза Венизелос – Ловердос признават, че ще му бъде трудно да отхвърли ускоряването на промяната в ръководството на ПАСОК. Особено ако мнозинството от депутатите се обяви за незабавни избори с участието на всички партийни членове и симпатизанти. 

 

Категории: Политика Евангелос Венизелос Андреас Ловердос ПАСОК вътрешнопартийни избори Георгиос Папандреу социологически проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus