Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С постоянство Кипър следва целта си към създаването на федеративна република

13 Януари 2010 / 15:01:32  Марина Николова
1736 прочитания

Кипър няма да се поддаде на натиск, за да подпише временно споразумение преди изборите за лидер на кипърските турци през месец април тази година, стана ясно на пресконференцията на лидера на кипърската партия АКЕЛ Андрос Киприанос. Кипърците няма да се съгласят на договор, който да не води до обединението на острова според вече взетите решения на ООН за създаване на федеративна република с две зони и две общности, където властта е единна, гражданите имат едно поданство и федерацията се представя пред международната общност обединена.

Андрос Киприанос бе категоричен, че единственото решение за Кипър е формулирано още през 1977 г. Тогава ООН успява да организира среща в Никозия между лидерите на двете общности - архиепископ Макариос и Рауф Денкташ. На тази среща те подписват споразумение от четири точки, според което Кипър ще бъде федерация разделена на две зони и с две общности.

При възобновяването на преговорите през 2008 г. между президента на Република Кипър Димитрис Христофияс и лидера на кипърските турци Мехмед Али Талат, г-н Христофияс е заявил своите предложения за обединението на двете общности, които са целяли функционирането на практика на обединената държава и постигнето на споразумение.

Предложенията на Талат, които предишната седмица бяха отхвърлени като база за преговори, според Андрос Киприану не водят в тази насока, за която Талат и Христофияс вече са се споразумели, а по-конкретно - обединената държава да има единна власт, единно поданство за гражданите й и едно лице пред международната общност.

Като пример за това г-н Киприанос приведе едно от предложенията на Талат, според което „двете съставни общности да могат да сключват поотделно споразумения с други държави.” Това означава да има две държави, а не една обединена, коментира лидерът на АКЕЛ.

Кипър няма съмнение за намесата на Турция в подготвените предложения, заяви г-н Киприанос. Но турските предложения са извън рамката на решенията на ООН и извън споразуменията с Кипърската страна, защото водят до конфедерация, а не до федерация.

„Теоретично Турция и Талат са съгласни с решенията на ООН. Това, което има значение за нас е предложенията да целят реализацията на това, което сме се споразумели” допълни той. Въпросът е в това как Турция да пожелае и да се мотивира за постигането на федеративна република Кипър. Г-н Киприану отчете, че най-силната мотивация за страната е интеграцията й в ЕС.

От голямо значение по време на преговорите е кипърският президент да покаже постоянство и да се придържа към споразуменията без да се поддава на натиск да бъде подписано временно споразумение преди изборите през месец април 2010 г. в окупираните територии, заяви г-н Киприанос.

Сега в Кипър това е доста обсъждана тема и често Христофияс е обвиняван, че не се е вписал в сроковете, за да се достигне до споразумение до началото на тази година. „Не трябва да наблягаме на това колко време е необходимо, а да се концентрираме върху предложенията, които прави всяка страна. Ако Талат настоява да формулира предложения, които са извън рамката на вече договореното с ООН, преговорите няма да отбележат напредък.”

Според предварителните проучвания за изборите на лидер на кипърските турци през април, преднина има Ероглу, но евентуалният му избор ще се отрази негативно върху преговорите между двете страни, тъй като той подкрепя позицията, че решението на Кипърския въпрос е в разделянето, а не в обединението. Разделението на острова ще постави началото на нови проблеми, а няма да е решение, каза още г-н Киприанос.

Ако се разгледа варианта Ероглу да спечели изборите за лидер на кипърските турци през април, в дългосрочен план преговорите между двете общности ще станат по-тежки и накрая ще се стигне до разделянето на острова. Въпреки че този сценарий притиска Кипър да се реши да подпише временно споразумение и да отстъпи от позициите се, г-н Киприану заяви, че единственото решение е създаването на федерация с две зони и две общности.

В случай, че двамата лидери достигнат до споразумение, то ще бъде пуснато на референдум. Ако такова споразумение не бъде подписано президентът ще поеме отговорността си, отбеляза г-н Киприанос. Една от спорните и силно дискутирани точки за една бъдеща обединена държава е във връзка с преминаването на президентството на всеки две години от кипърски гърк на кипърски турчин и обратното. Г-н Киприанос отбеляза, че не е важен произходът на политика, който ще упражнява изпълнителната власт, а неговите качества, сред които и постоянството му. „В съвременните държави е естествено, че принципът на мнозинството трябва се спазва, но е необходимо да се гарантират и правата на малцинствата” заяви г-н Киприанос.

Г-н Киприанос благодари на гърците за подкрепата, която оказват за обединението на острова и освобождаването на окупираните територии. Той отбеляза, че срещите му с президента, с министър-председателя, с председателя на парламента и с лидерите на парламентарните партии в Гърция са били полезни, като най-важното е, че всички подкрепят президента Димитрис Христофяс.

 

Категории: Политика Кипърски въпрос Андрос Киприанос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus