Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С концерти откриха новото работно време на гръцките музеи

04 Април 2014 / 16:04:12  GRReporter
1518 прочитания

Новото работно време на гръцките музеи вече започна да се прилага. От 1-ви април до 31 октомври, когато Гърция е туристическа дестинация за милиони чужденци, посетителите им ще могат да ги посещават от 08:00 до 20:00.

За тази цел гръцкото министерство на културата нае 1122 сезонни служители – пазачи на археологическите обекти, чистачи, продавачи и други. Те започнаха работа заедно с колегите си с постоянни трудови договори в Националния археологически музей, Акропола, храма и светилището на Посейдон в Сунио, в Епидавър, Мицена и в други 27 археологически обекти и музеи в цяла Гърция.

Пълният списък на археологичните обекти е:

  1. Акрополът, театърът на Дионисий и древната Агора в Атина
  2. Националният археологически музей в Атина
  3. Храмът на Зевс Олимпийски в Атина
  4. Византийският и християнски музей в Атина
  5. Археологичните обекти в Сунио
  6. Археологичният музей в Солун
  7. Бялата кула в Солун
  8. Музеят на  византийската култура в Солун
  9. Древен Епидавър
  10. Древна Мицена
  11. Древна Олимпия
  12. Музеят в Древна Олимпия
  13. Светилището на Аполон в Делфи
  14. Археологичният музей в Делфи
  15. Царските гробници във Вергина
  16. Остров Дилос
  17. Акротири на остров Санторини
  18. Акрополът в Линдос на остров Родос
  19. Светилището на Асклепий на остров Кос
  20. Замъкът в Кос
  21. Древен Камирос на остров Родос
  22. Археологичният музей в Родос
  23. Акрополот в Ялисос на остров Родос
  24. Дворецът в Кносос на остров Крит
  25. Дворецът Фестос на остров Крит
  26. Пещерата „Психрос” в Ласити (Крит)
  27. Древен Коринт
  28. Дворецът на Великия магистър на хоспиталиерите в Родос
  29. Мистрас в Пелопонес
  30. Островчето Спиналонга
  31. Крепостта в Корфу
  32. Крепостта „Паламиди” в Навплио
  33. Археологическият музей в Ираклио на остров Крит

Сезонните служители са били подбрани от Висшия съвет за назначаване на персонал в държавния сектор. Договорите им са за срок от седем месеца и със заплащане от поне 750 евро. Брутното заплащане е определено на 850 евро, но сумата може и да нарасне, когато в нея се включи надбавката за брак или допълнителното заплащане за работа в неделя и през почивните дни.

снимка: Акрополът в Линдос на остров Родос

В решението за въвеждане на новото работно време е включена също препоръка към служителите да носят бели ризи или блузи и тъмносин панталон или пола.

Първият ден от началото на новото работно време бе отпразнуван с няколко празнични прояви. Националният археологически музей в Атина бе домакин на оперен концерт, а на други места имаше различни музикални и танцови постановки.

Според министъра на културата Панос Панайотопулос до началото на летния сезон се очаква да се задейства безплатна безжична интернет връзка в 88 гръцки музеи. Така посетителите ще имат възможността да разглеждат и да получават информация за експонатите без помощта на уредник.

В същото време се наблюдава покачване в средните цени на хотелските стаи в почти всички популярни през месец април дестинации в сравнение с миналогодишните цени през същия период.

Най-високо е отклонението в Агиос Николаос на остров Крит, където цените са се повишили с 31 на сто (от 72 евро на 94 евро). В традиционно скъпата дестинация Елунда повишението е от порядъка на 5 на сто със средна цена 155 евро. В останалите региони на Крит обаче цените бележат спад. В Хания средната цена на нощувките е с 5 на сто по-ниска в сравнение с април миналата година (61 от 64 евро през 2013). Най-голямо е намалението на цените в региона на Йерапетра – 23 на сто или от 65 през април 2013 днешната средна цена за нощувка е 50 евро.

На остров Корфу, който е много популярна дестинация за Великден средната цена за нощувка се е повишила едва с 2 на сто в сравнение с миналата година.

Категории: Икономика туризъм музеи археологически обекти работно време хотели цени нощувки Великден
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus