Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

С Бреговата охрана в преследването на трафика на нелегални имигранти

08 Юни 2014 / 11:06:23  GRReporter
1438 прочитания

Трафикантите наричат „река” морето, което разделя Дикели в Турция от Лесвос. Разстоянието е само 8 мили,но за да изглеждат лодките по-безопасни, лъжат нелегалните емигранти, че пресичат река, а не открито море. Разследване на вестник Катимерини показва как точно е организирано прекарването.

Цената за всеки нелегален емигрант е от 1000 до 3000 долара. Хиляди долари за „билет” плащат онези, които пропътуват с малка надуваема лодка, дълга 5-6 метра, натъпкани заедно с други 30-40 души. Задълженията на водач изпълнява един от превозваните, след като първо трафикантите му показват как да управлява лодката. Маршрутът се изпълнява по правило през нощта, между 3 и 6 часа, по възможност когато духа северен вятър, защото помага на пътуването към Митилини. А използването на спасителни пояси е забранено, защото намалява капацитета на лодката...

Цената се вдига  с 1500 до 2000 долара, когато групата е съпроводена от водач- част от групата на трафикантите. И това е защото се предполага, че присъствието му увеличава вероятността емигрантите да достигнат до гръцкия бряг,. Обаче действителността  е доста различна. Например, малка надуваема лодка, която се обръща през март край Митилини, е водена от 16-годишен турчин! И той  все още не е открит, както и още един от пътниците на лодката. Други 7 сирийци са открити мъртви. Според свидетелствата  на спасените когато лодката започнала да пропуска вода, непълнолетният водач изпаднал в епилептичен шок.

На жаргона на мъжете от бреговата охрана тези лодки се наричат „клинове” и според конските сили на мотора могат да изминат 50 или 60 мили на час. Турчинът, управляващ лодката, който беше арестуван край Митилини, даде показания, че е щял да получи след завръщането си в Турция  3000 долара за превозването на 11 емигранти. Броят на конфискуваните трафикантски лодки се увеличава стремително. Складовете на пристанището вече не стигат, много от конфискуваните лодки са закарани в центъра за задържане, който в момента се строи в Мория.

Напоследък групите на турски трафиканти на хора са се разраснали много, експлоатирайки животоспасяващите нужди на сирийците да напуснат военната зона. Източник от бреговата охрана в Митилини заяви за вестник Катимерини, че сирийските бежанци имат и могат да плащат повече  пари за преминаване в Гърция, в сравнение с например емигрантите от Афганистан или Пакистан. „Продават всичко в родината си, за да пътуват в Западна Европа. Готови са на всичко, Трафикантите вдигат тарифата и увеличават печалбите си” каза за Катимерини служител на бреговата охрана. Например, сирийците, които на борда на луксозната яхта потънаха в началото на май на 4,5 мили северно от Самос (довеждайки до смъртта на повече от 20 души) са платили по 5000 долара всеки, за да пътуват към Италия. Според свидетелствата, бреговата охрана е открила в трафикантски лодки сирийски бежанци, пренасящи със себе си лаптопи, както и големи суми пари.

От процедурата на debriefing (показания на арестувани чужденци), в която участват служители на Frontex, става ясно, че чужденците (главно сирийци), открити на северните брегове на Митилини, обикновено са тръгнали от Истанбул. Превозването им се организира от туристически агенции –„витрина” на трафикантите на хора в Турция. Осигуряват им подслон в апартаменти в Истанбул и от там с ванове ги прекарват в крайбрежните градове- Айвали или Дикели. Преминаването на 8-те мили, разделящи Турция от Гърция, става същата вечер.

Не се притесняват, дори да духа силен вятър

Нощният патрул с лодка на бреговата охрана започна в 11 часа от пристанището на Митилини, и завърши на следващата сутрин. Бързата моторна лодка се движи по дължината на бреговата линия с Турция, изминавайки разстояние от 80 мили. Както и всички  други патрулни лодки, и тази е бронирана и „способна” да се изправи във въоръжена схватка с турски контрабандисти. Зоната на отговорност на четири-членния екипаж е морската зона югоизточно от острова, т.е. в района от към летището. Според членовете на екипажа, в конкретния район често се откриват лодки с нелегални емигранти, тъй като светлините на летището им помагат да не губят ориентация. Ето какво заяви за Катимерини един член на бреговата охрана „Движим се по дължината на бреговата линия, за да изплашим трафикантите. Никога обаче не ги отблъскваме”. През последните седмици в патрулите участва в рамките на Frontex, и екипаж на румънската брегова охрана. Относно атмосферните условия, член на екипажа пояснява: „Когато се събере голям брой емигранти на турския бряг, трафикантите ги изпращат в Гърция, дори и ако духат ветрове със сила над 6 степен по скалата на Бофор. Спасяването им в такива условия е много трудно”..

Задържаните чужденци се закарват в Центъра за първоначален прием в Мория. Центърът се ръководи от полицията. Както обяснява представител на ръководството на бреговата охрана, има уеб страница на центъра, която дава информация за мястото, времето на задържане на чужденци, процедурите по подаване на искане за политическо убежище.

В центъра днес са задържани 90 чужденци, между тях и семейства с малки деца. След завършването му центърът ще може да побере 250 души, а до него се изгражда друг за 750 души.

70% от задържаните са сирийци, на които се дава 6-месечно разрешение за пребиваване. В центъра те се снимат, вземат им се пръстови отпечатъци, дават показания пред служители на Frontex за условията на прекарването им в страната. Останалите задържани са главно африканци, които се държат там 20-25 дни.

Категории: трафиканти нелегални емигранти брегова охрана Лесвос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus