Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

SOS за висшите учебни заведения в Гърция

07 Август 2010 / 14:08:21  GRReporter
919 прочитания

Спешни мерки и драстични реформи са нужни за да се „спаси”  висшето образование в Гърция. От проучване направено от Службата по осигуряване на качество на висшето образование произлизат фатални за страната резултати и граничеща почти с катастрофична визия за утрешния ден. Броят на студентите и висшите учебни заведения е несъразмерно голям спрямо населението на страната, алармира службата. Прекалено голям е броят както  на бакалавърските, така и на магистърските програми. Подборът на студенти е почти случаен, а перспективите за намиране на работа и професионално развитие не се взимат под внимание. Бакалавърските програми често имат произволен профил и вместо да предлагат нужното научно ниво на обучение се ограничават до обучаването на конкретна специалност. В други случаи, в разрез с международните тенденции те предлагат почти магистърско образование. Магистърските програми също се развиват произволно, без да са съобразени с нуждите на работния пазар.

Проблемите в образователната система на страната подсилват още повече престарелите методи на обучение и липсата на достатъчно практически занятия във вузовете. Главната причина за създадения хаос обаче се крие в липсата на цялостна стратегия за образователната система и безгрижното взимане на неправилни решения през последните 30 години, сочи в изследването си службата.

Особено впечатление прави напоследък ниското ниво на студентите. Вината за това се крие в  системата, по която те биват оценявани и приемани във вузовете. Обучението в Гърция трябва да се обогати, като се наблегне в по-голяма степен на практическите упражнения, апелират от службата. В много  университети се провеждат по три двойни сесии, в резултат на което те са се превърнали в „изпитвателни центрове” за сметка на лекциите, се  посочва в изследването.

Но проблемите не свършват тук. От проверката на 238 от общо 507 специалности е установен шокиращия факт, че сред тях има такива, които същестуват само на хартия. Приемането на студенти в тях се извършва преди дори да бъде набавен нужния персонал или материална база...

Географското разположение на висшите учебни заведения в страната поражда също много въпроси.  Разпръсването им в различни градове на една и съща област не е направено въз основа на техните качества. Нелогичното им разпределение води до неоправдано високи разходи, проблематично функциониране и трудно намиране на предподаватели и бази. В последствие се стига до неравно разделяне на финансови средства, а крайният резултат е  недостатъчното и несистемното субсидиране на учебните заведения.

Проблем не на последно място продължават да бъдат закъсненията в следването и „вечните студенти”, деца на остарялата гръцка образователна система.

Заявленията на министъра на образованието Ана Диамантопулу са, че реформи във висшето образование на Гърция със сигурност ще има. Предвижда се въвеждането на нова система за приемане във вузовете, сливането на някои факултети и закриването на други. Очаква се обаче те  да бъдат приложени не по рано от  2014 година...

Категории: университети висши учебни заведения реформи студенти Служба по осигуряване на качеството на висшето образование Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus