Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА увеличава преднината си пред Нова демокрация

22 Януари 2014 / 11:01:37  GRReporter
861 прочитания

Класацията на партиите според влиянието им сред избирателите е следната: СИРИЗА – 31,5 на сто, Нова демокрация – 28 на сто, Златна зора – 10 на сто, ПАСОК – 6,5 на сто, Гръцката комунистическа партия – 6,5 на сто, Независими гърци – 4,5 на сто, Демократична левица – 3,5 на сто и друга партия -9,5 на сто.

На въпроса “Независимо от политическите ви убеждения, коя партия смятате, че ще спечели, ако предположим, че изборите се проведат утре?”, участниците в анкетата са отговорили:

- Нова демокрация с голяма разлика от втората по ред партия – 3 на сто

- СИРИЗА с голяма разлика от втората по ред партия – 17 на сто

- Нова демокрация с малка преднина – 32 на сто

- СИРИЗА с малка преднина – 35 на сто

- Никой/ нямам мнение – 13 на сто 

По показателя “най-подходящ за премиер” Андонис Самарас продължава да води с 39 на сто срещу резултат от 30 на сто за лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас. 29 на сто от участниците в анкетата са отговорили, че нито един от двамата не е подходящ за този пост. 

В същото време запознати твърдят, че реалната преднина на СИРИЗА спрямо Нова демокрация е двуцифрена. Резултатите от тези анкети обаче не се обявяват по силата на негласно споразумение между агенциите за социологически проучвания. 

Конфронтацията между двете партии расте с всеки изминал ден. Новият кръг от взаимни нападки, който започна във вторник бе иниициран от изявленията на депутата от СИРИЗА Георгиос Статакис във връзка с гръцкия държавен дълг.

В интервю за партийното радио “Сто кокино” той каза, че едва 5 на сто от дълга могат да бъдат определени като “обременяващи”, а останалата част – 95 на сто трябва да бъде изплатена по международните правила.

С думите си той изненада негативно и голяма част от съпратийците си и особено онези от тях, които твърдят, че трябва да се установи коя част от дълга е “незаконна, обременяваща и неприемлива”.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и депутатът Георгиос Статакис

“Над 90 на сто от дългае традиционен дълг, създаден от издадени облигации. Няма правна процедура, която да го опровергае”, каза той. По думите му като обременяващ дълг могат да бъдат риети само около 5 на сто от общата сума, които засягат оръжейните програми и някои други проекти, които не са били реализирани никога.

Правителственият говорител Симос Кедикоглу коментира изявленията на Георгиос Статакис доста язвително: “Г-н Статакис се подиграва или на гръцкия народ или на СИРИЗА. Очакваме да изяснят позицията си и да ни кажат дали програмата им е валидна. Дали в крайна сметка ще отпишат едностранно по-голямата част от дълга или само 5 на сто от него”.

В отговор от СИРИЗА посочиха: “Целта ни е отписването на по-голямата част от дълга и изплащане на останалата част със същевременно прилагане на мерки за икономически ръст, независимо дали той ще бъде определен като “обременяващ” или не”.

Позицията на Георгиос Статакис е в пълно противоречие с тази на по-лявото крило в СИРИЗА, което е на мнение, че гръцкият държавен дълг трябва да бъде отписан незабавно и безусловно, понеже в по-голямата си част е незаконен и обременяващ”.  

Категории: Политика социологическо проучване СИРИЗА Нова демокрация Георгиос Статакис държавен дълг политическа конфронтация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus