Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

СИРИЗА толерира укриването на данъци, твърдят от Нова демокрация

20 Август 2012 / 20:08:56  GRReporter
946 прочитания

Случаят с ресторантьорката от остров Хидра, която „пропусна” да издаде касови бележки и провокира война между колегите си и полицията предизвика остри политически свади. „За нещастие икономическата политика на СИРИЗА се съсредоточава в подкрепата към онези, които укриват данъци, фалита на страната и завръщането към драхмата”, се посочва в съобщение на Нова демокрация.

То бе издадено в отговор на изявленията на евродепутата от радикалната левица Никос Хундис, който според сините е четвъртият поред член на СИРИЗА, който заявява, че фалитът на Гърция ще е коз в нейните ръце и „оръжие на слабите”.

Вчера неговият колега Теодорос Дрицас обвини икономическата полиция, че е превърнала „една обикновена данъчна проверка” в „шоу за демонстрация на авторитет”. Той порица властите за техните действия и подчерта: „Това не може да е акция за преборване с укриването на данъци. То е една глупава и струваща много средства демонстрация на държавна и правителствена мощ, която води до точно обратните от желаните резултати и прави страната ни за посмешище в целия свят”.

Левият депутат изрази убеждението си, че „правителството се намира в състояние на паника” и го определи като опасно, понеже за пореден път третирало народа като враг.

„За пореден път се убеждаваме в лицемерието на кабинета. На всички ни е ясно, че с подобни шоупрограми укриването на данъци не намалява, а расте. „Хитреците” потриват доволно ръце на гърба на обичайните „глупаци”, които плащат редовно своите данъци”, допълни той.

В същото време обаче неговият съпартийник Димитрис Пападимулис се обяви категорично против гърците, които си спестяват задълженията към държавата. „Правото на укривача на данъци от Хидра ми е непонятно. Колкото по-разпространено е укриването на данъци, толкова по-голямо е орязването на заплатите и пенсиите. Ясно и точно”, написа той в профила си в социалната мрежа Twitter и допълни: „Не на политиката на меморандума, на имунитета на силните и на лавината от несправедливи данъци. Но и никаква толерантност към предизвикателни примери на укриване на данъци, както този в Хидра”.

В интервю за радио Вима Димитрис Пападимулис призова органите за данъчен контрол „да преминат отсреща в Порто Хели”, където повечето от вилите са собственост на офшорни фирми. „Нека отидат и да направят проверка и на местното данъчно управление”.

Той не пожела да коментира изявленията на Теодорос Дрицас. При появата на коментара му в Twitter пък много потребители коментираха язвително, че това може да му струва оставането в партията. 

Депутатът от същата партия и ветеран на гръцката Левица Манолис Глезос също не пропусна възможността да се произнесе по случая. Той заяви, че „от една година съм сезирал публично общинския съвет в Парос, че чужденци построиха 1 300 луксозни имоти, които дават под наем чрез интернет срещу 750 евро на ден. Въпреки това Органът за преследване на икономическите престъпления все още не се е занимал със случая. Това е краен пример за укриване на данъци”. Относно събитията в Хидра Манолис Глезос не пропусна все пак да си зададе въпроса „дали кабинетът не е решил да започни акции, подобни на тази в Хидра, именно за да прикрие случаи, като този в Парос”.

Разногласията явно притесниха ръководството на основната опозиционна партия. Рена Дуру от ръководната група отправи призив към колегите си да не изразяват личните си позиции по икономическите въпроси. „Представители на партията, които са участвали в много (социални – б.а.) битки, на които ние младите дължим много неща не би следвало сега да влязат в една игра, в която тяхното притеснение може да бъде да бъде прието по погрешен начин. То може да бъде подразбрано като самоизтъкване вместо да бъде прието като опит за представяне на едно обработено по колективен начин алтернативно предложение. Имаме такива органи и този вид политика в момент, в който страната е фалирала не интересуват никого. Призовавам всички  партийни членове да не бързат да изразяват мнението си чрез изявления, открити писма или лични съобщения за пресата”, посочи тя в опита си да им внуши да следват партийната линия, въпреки че до момента никой от СИРИЗА не е представил такава.

Категории: Политика Нова демокрация СИРИЗА остров Хидра укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus